ALMÁSSY KORNÉL

Full text search

ALMÁSSY KORNÉL
ALMÁSSY KORNÉL (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A huszonhetek Európájában kirajzolódni látszanak az új szellemi és kulturális erőviszonyok, a következő évtizedben nagyjából el fog dőlni, hogy a nagy európai munkamegosztásban milyen tevékenységek fognak egy-egy országban koncentrálódni. Ha nem húzunk bele, a felelőtlen magyar politikának köszönhető hanyatlás konzerválni fogja Magyarország hátul kullogását.
Az elmúlt másfél évtizedben javítottunk a statisztikán, már ami a diplomások számát illeti. Alig van város Magyarországon, ahol valamilyen egyetemi képzés ne lenne. Logikusan ebből az következne, hogy jelentős mennyiségű tudás halmozódott fel. Ennek azonban semmiféle jótékony hozadékát nem látjuk, a diploma lassan kevesebbet ér, mint egykor az érettségi. Egyetemi tanárok kongatják évek óta a vészharangot, a felsőoktatás a tömegtermelésre állt át, rohamosan csökken a színvonal, jelentős állami ráfordítással diplomás munkanélkülieket képzünk.
Ugyanakkor vannak olyan jól képzett, tehetséges és mobilis fiatalok, akik éltek és élnek a külföldi tanulás lehetőségeivel, tudásukat valamelyik jó nevű külföldi intézményben gyarapítják. Azonban ennek előnyei a társadalom számára csak akkor érvényesülhetnek, ha a szellemi tőke itthon is hasznosul. Nem látjuk a kormányzat részéről az elszántságot a szellemi értékmegőrzésre. Egy olyan országban, ahol köztudottan annyi kiváló elme van, mint Magyarországon, vigyáznunk kell arra, hogy az érték ne kallódjék el, hanem itthon érvényesüljön. Márpedig ha a nemzetközi tudást és tapasztalatot szerzett fiatalok nem érzik úgy, hogy itthon a tudást megbecsülik, nem fognak hazatérni.
Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogy milyen lépéseket tesz a minisztérium a diplomás-munkanélküliség megfékezésére, összehangolja-e a diplomások végzettségét a munkaerőpiaccal, a főiskolai-egyetemi képzési szakok lehetőségeit a munkaerő-piaci lehetőségekkel. És vajon van-e valamilyen koncepciója arra a kormányzatnak, hogy visszacsábítsa azokat a fiatalokat, akik külföldön végezték a tanulmányaikat?
Kérem válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi