BÍRÓ ILDIKÓ

Full text search

BÍRÓ ILDIKÓ
BÍRÓ ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Felismerve, hogy az egyházi könyvtárakban, levéltárakban és múzeumokban őrzött anyagok a nemzeti kulturális örökség szerves részét alkotják, a magyar állam a ’90-es évek közepe óta támogatást nyújt az egyházi közgyűjtemények fenntartásához. A támogatás összege az inflációt követve fokozatosan emelkedett, és így 2005-re elérte a 806 millió forintot. Az első nagymértékű forráscsökkenést 2006-ban szenvedte el e terület, amikor 500 millió forintra redukálták a támogatást, s jövőre még ehhez képest is nagyságrendekkel kisebb lesz a hozzájárulás mértéke, egészen pontosan 325 millió forintra zsugorodik.
A 2006-os 37 százalékos csökkentés eredményeképpen mintegy 3 millió forintos támogatás jutott átlagosan az egyházi közgyűjteményeknek. Ez azt jelentette, hogy például egy püspökség által fenntartott könyvtár, levéltár és múzeum esetében három-négy szakember, és mondjuk, két teremőr bérére volt elegendő. De már ebből sem jutott sem a közüzemi számlák kifizetésére, sem pedig a szakmai programok - kutatás, állománymegőrzés - finanszírozására. Könnyen kiszámítható tehát, hogy a mostani, újabb 175 millió forintos elvonás egyenesen katasztrofális helyzetbe sodorja majd a hazai egyházi közgyűjteményeket. A szakemberek véleménye szerint az itt őrzött tárgyak és dokumentumok a magyar kulturális örökség legrégebbi és legértékesebb részét képezik, ezek feldolgozása és állagmegőrzése alapvető érdeke a magyar államnak.
Kérdéseim a következők: miért lehetetleníti el a kormány az egyházi közgyűjtemények működését? Mire lesz elég az önök által 2008-ra előirányzott drasztikusan lecsökkentett támogatás, és önök szerint honnan pótolják az egyházi intézmények a csökkenő állami támogatást, miközben az általuk elérhető pályázati források is évről évre szűkülnek?
Várom válaszát, köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi