DR. HEINTZ TAMÁS

Full text search

DR. HEINTZ TAMÁS
DR. HEINTZ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A jövő heti végszavazással közeleg az egészségügyi reform-deform záróakkordja, vélhetően megszületik az új egészségbiztosítás torz rendszere. Amúgy meg jön a karácsony, és a külföldön tanuló fiataljaink ezrei kelnek útra, hogy itthon töltsék az ünnepeket, mert jó valahol otthon lenni.
Néhányan kibicsaklott bokájukat, kialakult gyomorfekélyüket gyógyíttatnák a téli szünet alatt, sajnos azonban a külföldön tanuló több ezer diák közül többen akkor kapnak majd gyomorfekélyt, amikor megtudják: ők ez év tavaszától nemkívánatos személyek a honi egészségügyi ellátásban. Nekik - ellentétben itthon maradt társaikkal - nem jár alanyi jogon a gyógyítás. Ez hátrányos megkülönböztetés. Hogy miről van szó? 2007 áprilisától, ha a külföldön tanuló diákjaink után szüleik nem fizetnek havonta 6800 forint kötelező járulékot, akkor Magyarországon csak térítés ellenében vehetik igénybe az egészségügyi ellátást.
Még a népmesékből tudjuk, hogy a messzi vidéken megszerzett tudás és szakértelem milyen megbecsülésnek örvendett az itthon maradók között. Az, hogy valaki nyakába vette a világot, tanult, majd hazatért, azt a közösséget is erősebbé tette, melyhez visszatért, ahova hazavárták. Nálunk ma, 2007-ben egészen más a helyzet; már az elindulásukkor is egészen más volt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban kijelentette: el lehet menni ebből az országból. Sajnos sokan - vállalkozók és egyetemisták - megfogadták a felszólítást, és elmentek. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) De azok, akik tanulni, tudást szerezni távoztak el néhány évre, méltatlanul kerültek hátrányos, megkülönböztető helyzetbe.
Az irigységet, az érdekek szembeállítását gerjesztő kormányzati politika nem kedvez a külföldön tanuló diákoknak sem; akik pedig tudják már, hogy kívül esnek a kedvezményezettek körén, fizethetik a több ezer forintos járulékot, mert akkor jár az ellátás. Azt mondhatnák erre sokan: fizessen az, akinek van pénze, hogy gyermekét külföldön képeztesse, akinek nem felelt meg a magyar felsőoktatás. De éppen ez az utca az, ahova nem kellene bemenni, annak ellenére, hogy az elmúlt lassan hat év alatt szétverték a felsőoktatás rendszerét is, és diákjaink a kormány elfogadott javaslata szerint a jövő évtől magasabb tandíjat fizetnek majd, mint az Európai Unió számos egyetemén. Embertelen, hogy a hazatérő fiatal nem kaphat ellátást, megkülönböztetetté vált, és ezért lassan idegen lesz országunkban. Abban az országban, ahova állítólag visszavárják. Vagy mégsem?
Tisztelt Államtitkár Úr! Mire gondoltak, amikor tavasszal a törvénykezés során lemondtak több ezer, külföldön tudást szerző fiatalról? Nem kellene átgondolni ezt a rendelkezést, és a jövőben taxatíve rendezni ezt a kérdést, hogy alanyi jogon járjon a fiataloknak az ellátás?
Várom szíves válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi