DR. KINCSES GYULA

Full text search

DR. KINCSES GYULA
DR. KINCSES GYULA egészségügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Kedves Képviselő Úr! Azt gondolom, az egészségügyi reformnak azzal a gondolatával mindannyian egyetértünk, hogy mindenki mögött tisztázott jogviszonynak kell állnia. Valóban, ebbe a körbe a külföldön tanuló hallgatók nem mindegyike tartozik bele. Alanyi jogon jár Magyarországon az ellátás azoknak, akik a magyarországi felsőoktatás keretében kezdték meg a tanulmányaikat, és ennek keretén belül tanulnak részképzésen vagy részidőben külföldön, és valóban, így ez az alanyi mentesség nem jár globálisan, bármilyen címen külföldön tanulónak.
Ugyanakkor meg kell nyugtatnom a képviselő urat az ügyben, hogy ez a hallgatók zömét nem érinti negatívan. Tudniillik, a külföldön tanuló hallgatóknak kint kötelező - például az EU-tagállamokban tanulóknak - egészségbiztosítást kötni, és a kinti biztosításuk az, ami Magyarországon is őket ellátásra jogosítja. Ez egyedül a nem EU-tagállamokban nem kötelező jellegű, de egyébként pedig az, aki kimegy például az Egyesült Államokba, nem tud e nélkül meglenni, tehát az ottani biztosítása várhatóan az ittenit is fizeti, de nem államközi megállapodás, hanem az illető diák választása alapján.
Tehát ennek alapján úgy ítéljük meg, hogy a hallgatók zöme védve van ebben a rendelkezésben, tehát nem indokolt a kör kiterjesztése korlátozás nélkül, és igenis, hazavárjuk ezeket a fiatalokat.
Kérném a válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi