GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön fogalmazta, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköre előírja, és a kormányrendelet is megerősíti, hogy közreműködik a rurális térségekkel és a kistelepülésekkel kapcsolatos politika kialakításában. Én is, mint ön is, életem döntő többségét vidéken éltem, sőt egy részét kistelepülésen, tehát pontosan és jól ismerem az ottani gondokat, problémákat. A 12 éves budapesti tartózkodásomat, lakhelyemet mindig ideiglenesnek tartottam, egy picivel több is lett, mint amit terveztem.
A vidéki élet jellemzőiben, önnek igaza van, az elmúlt időszakban olyan kihívásokkal kellett szembenézni, amire nem mindig volt megfelelő válasz. Európa országait járva hasonló jelenséget tapasztal az ember. A fiatalabbak az érvényesülés és a munkahely-lehetőség hiányában gyakran keresnek a városokban megélhetési lehetőségeket. A kisebb, rosszul felszerelt iskolákból gyakran viszik a szülők gyerekeiket teljesen érthető okokból a fejlettebb iskolákba, és próbálják a magasabb képzettséget elérni számukra. Végül a kistelepülések elérhetősége, megközelítése, közlekedési lehetőségei azok a kritikus pontok, amelyeken most már időszerű lenne változtatni.
Azt gondolom, hogy alapvetően azért nem foglalkoztunk az elmúlt fél évben igazán intenzíven a vidékfejlesztéssel, mert meg kellett alapoznunk azokat a forrásokat, amelyeket erre a célra fordítani lehet. Az Új Magyarország vidékfejlesztési programjában az Európai Unióval az elmúlt hónapban leegyeztetett és elfogadtatott programok most már megfelelő lehetőségeket biztosítanak erre, hiszen a hétéves programunk keretében mintegy 1300 milliárd forint uniós és nemzeti támogatási lehetőség áll rendelkezésünkre.
(14.40)
Azt gondolom, hogy ha ebből csak a harmadik, negyedik tengelyt emelem ki, amely kimondottan a vidékfejlesztéssel foglalkozik, itt is igen jelentős összegekről beszélhetünk.
Azt gondolom, hogy a nem mezőgazdasági tevékenységre, azaz a jövedelemdiverzifikációra több mint 28 millió euró jut a következő időszakban, a mikrovállalkozások támogatására kimondottan a falvakban és a kistérségekben 313 milliót meghaladó euró összeg jut. A turisztikai tevékenységek ösztönzésére, ami az egyik kitörési lehetőség lehet a vidékfejlesztésben, több mint 61 millió euró jut. A vidéki lakosság számára nyújtott alapszolgáltatásokban - azt azért ne tagadjuk, hogy itt történt előrelépés -, az egészséges ivóvíz, a gáz bevezetésében, néhány faluközpont előző kétéves fejlesztési tervben történő megvalósításával további 110 millió euróra van lehetőségünk. A falvak megújítására és fejlesztésére, ami a most elhozott szolgáltatások pótlását is jelentheti, a közösségi házakban megvalósuló infrastruktúrával, erre 73 millió euró jut. A vidéki örökségünk védelmére és fenntartható fejlesztésére is több mint 35 millió euró lehetőségünk jut és a képzésre, tájékoztatásra is 25 millió euró.
Azt gondolom, hogy ha ezeket a lehetőségeket okosan, célszerűen összefogva használjuk fel, és kimondottan azok döntenek a helyi közösségekben, akiknek az érdekében kell ezeket a forrásokat felhasználni, nem központi döntések születnek, akkor eredményesen tudunk ezen a területen dolgozni. Mindenki segítségét kérem ehhez.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi