DR. KÓKA JÁNOS

Full text search

DR. KÓKA JÁNOS
DR. KÓKA JÁNOS gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Képviselő Asszony! Bocsánat, de ismételni kell magamat: komolyan gondoljuk azt, hogy ezeknek a falvaknak azon mellékvonalak megtartása ad lehetőséget, biztonságos jövőt, amelyeken 4-5-en utaznak? Ahelyett, hogy azt a pénzt, amit megspórolunk senki által nem használt szolgáltatások szüneteltetésével, beletennénk azokba a vasúti szolgáltatásokba, ahol valódi igény van? Hogy tovább bővítenénk az ütemes menetrendet? Hogy új vasúti kocsikat vásárolnánk? Hogy felújítanánk és biztonságosabbá tennénk a vasúti pályáinkat? Hogy megszüntessük az autóbusz és a vonat közti felesleges párhuzamosságokat? Mert szintén minden alkalommal kénytelen vagyok elismerni, mert közlekedési miniszterként ez a legfontosabb feladatom, hogy minden egyes település számára kötelességünk biztosítani a helyközi közlekedési szolgáltatást, de ne várják tőlünk, hogy mindenütt a mostani helyközi szolgáltatástípust tartsuk fent.
Ezért hat régióra, mind a hat közép-magyarországi régión kívüli régióra kiterjedő teljes utasszámlálást hajtottunk végre. Ezek alapján készül el - nagyjából ezen a héten véglegesedik - az a döntés-előkészítő anyag, ami pontosan megmutatja - utasszámlálás és nem jegyárbevételek alapján, hogy nehogy arról legyen szó, hogy ha a kalauz esetleg nem regisztrálta, akkor nem tudjuk, hogy ott utaznak -, hogy melyik vonalon hány utas utazik, és be tudjuk mutatni vonalanként, hogy hol utaznak Volánbusszal és hol utaznak vasúttal. Egész Európa ebbe az irányba megy, azokat a vasúti szolgáltatásokat fejleszti, amelyekre valóban igény van.
A vizsgált vonalak közel kétharmadánál a napi utasforgalom nem haladja meg az 500 főt. Egyszerűen méretgazdasági szempontok indokolják, hogy ilyen vonalakon nem gazdaságos a vasúti közlekedés fenntartása, hanem pótolni kell más közlekedési eszközzel, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) még egyszer mondom: minden településen tudjuk biztosítani a közszolgáltatást.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi