DR. SPIÁK IBOLYA

Full text search

DR. SPIÁK IBOLYA
DR. SPIÁK IBOLYA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Európa legtöbb országában már tudják: a vasutat meg kell őrizni, sőt fejleszteni kell. Fontos ez a gazdaság és fontos a lakosság érdekében is.
Némi álegyeztetés után decemberben számos vasúti mellékvonalat készülnek bezárni, és nem kímélik az ország leghátrányosabb területeit sem. Így Békés megyében a Mezőhegyes-Újszeged, a Mezőhegyes-Orosháza és a Mezőhegyes-Battonya mellékvonalak is áldozatul esnek. Nem tudunk arról, milyen megtakarítás származott 2007 márciusában a 14 vasúti mellékvonal bezárásából, és arról sem, hogy a tervezett újabb bezárások milyen többletbevételt eredményeznek.
Azt azonban már mindenki most érzi, és a jövőben még inkább, hogy ez mekkora feszültséget okoz. A közlekedés szervezése a világon mindenütt állami szerepvállalással megoldott feladat. Nem lehet mindent fiskális szempontoknak alárendelni. Mezőhegyes, Battonya és a mezőkovácsházi kistérség lakosai nem álmodnak metróról, sőt egyetlen kilométer autópálya sem épült, de a gyorsforgalmi út is csak az ígéret szintjén maradt. A Mezőhegyes majorjaiban élők pedig földutakon járnak, tisztelt miniszter úr. Esélyegyenlőségről, a területi különbségek felszámolásáról beszélnek, közben pedig mindent elvesznek a falvaktól.
Az önök intézkedései mögött emberi sorsok állnak, emberek, akiktől elveszik a munkába járás, a tanulás és sok esetben a gyógyulás esélyét is. A bezárásra ítélt szárnyvonalak mentén élő hátrányos helyzetű kistérségek végérvényesen az esélytelenek sorsára jutnak. Az aláírásgyűjtések, a tiltakozó akciók az itt élők érdekében vajon süket fülekre találnak?
Milyen esélyegyenlőség az, ha a leghátrányosabb helyzetűektől elveszik a munkába járás, a tanulás és a gyógyulás lehetőségét is? Így képzelik a felzárkóztatást, tisztelt miniszter úr?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi