KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum elfogadhatatlannak tartja azt a kormányzati politikát, amely reform címszó alatt csak megszorításokra és látszólagos egyensúlyjavításra képes, ugyanakkor három sarkalatos kérdésre, a növekedésre, a foglalkoztatásra és az infláció csökkentésére nem találja a választ.
A kormány 2008. évi költségvetési törvényjavaslata társadalom- és gazdaságpolitikai szempontból is üres. A költségvetés továbbra is indokolatlanul sok adót szed be, és túl sokat akar újraelosztani. A kormányzat az újabb és újabb adónemek kitalálása közben megfeledkezett a gazdaság versenyképességéről, arról nem is beszélve, hogy a költségvetési kiadások csökkentése sem a tervek szerint halad. Az újraelosztás aránya 2008-ban nyilvánvalóan 50 százalék körül lesz, annak ellenére, hogy a 2006. decemberi konvergenciaprogram-beszámoló még 47,2 százalékos aránnyal számolt. Mindeközben az adóbevételek 10,6 százalékkal fognak emelkedni, az adócentralizáció mértéke 39 százalék lesz, ami pedig 1,1 százalékkal magasabb, mint amivel a 2008-as konvergenciaprogram számol.
Az adatokból jól látszik, hogy a kormányzat az adóelvonás növelésével kívánja pótolni, hogy az elmúlt évben nem sikerült az ország gazdasági mutatóira érdemi hatást gyakorolnia. A tervezett kiadáscsökkentések elmaradása és az alacsony gazdasági növekedés ugyanis továbbnövelte volna a költségvetési hiányt, amelyet a jelenlegi megszorítások mellett nehezen lehetett volna egy nagy párbeszéd keretében tisztázni az egyre bizalmatlanabb választópolgárokkal. Az infláció továbbra is magas marad, az eredetileg tervezettnél várhatóan 1,5-2 százalékkal lesz magasabb.
A tervezett költségvetés nagy vesztese a lakosság, azon belül is főként a középosztály lesz. Ha az átlagot vesszük figyelembe, akkor megállapíthatjuk, hogy a lakosság helyzete romlani, de legjobb esetben is csak stagnálni fog a jövő év folyamán, hiszen amellett, hogy adóterheik és kiadásaik továbbra is növekedni fognak, jövedelmük egy jottányival sem lesz magasabb. Itt még nem ér véget a felsorolás, hiszen a jelenlegi pazarló és sokszor rossz irányú szociálpolitika megújítása is elmaradt. A költségvetési tervezet az önkormányzatokra is súlyos csapást mér, ami végső soron ugyancsak a lakosság helyzetének romlását fogja eredményezni.
A kormány folyamatosan megváltóként állítja be az uniós forrásokat, minden fejlesztési reményt az NFT II.-be plántál, holott a programban nem szerepel hosszú távú koncepció a gazdaságfejlesztésre, társadalmi és gazdasági hatásai pedig tisztázatlanok.
(13.20)
A kormánynak fel kellene végre ismernie, hogy az uniós forrásokkal nem lehet helyettesíteni a valódi gazdaságpolitikát s ezen alapuló reformokat. A jelenlegi gazdasági folyamatok elborzasztó képet mutatnak, Magyarország egyre jobban elmarad az uniós országoktól, már az újonnan csatlakozott országok fejlődése is nagyságrendekkel előttünk jár. A költségvetési tervezetből azonban jól látszik, hogy a kormánykoalíció gyenge teljesítménye, kapkodó politikája 2008-ban sem fog változni. Épp ezért a Magyar Demokrata Fórum számára elfogadhatatlan a költségvetési törvényjavaslat, hiszen a középosztály lecsúszásának megállításához reformretorika helyett átgondolt, normális gazdaságpolitikára volna szükség.
Ezért képviselőtársaimmal nem nagy számú módosító javaslatot adtunk be az előttünk fekvő törvényjavaslathoz, hiszen a korábbi évek gyakorlata is azt mutatja, hogy még a legjobb szándékú módosító javaslatok is bizony, ha az ellenzéki oldalról érkeznek, akkor azok elvéreznek a hosszú szavazási procedúrán. Ezért most némileg talán formabontó módon én egy olyan javaslatot szeretnék önöknek indokolni, amelyet nem erről az oldalról, hanem épp ellenkezőleg, a kormánypárti oldalról adtak be képviselőtársaim, egészen pontosan Laboda Gábor képviselő úr. Ő pedig T/3860. számon adta be ezt a módosító javaslatát, amely a XIV. fejezet Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetés-végrehajtás működési költségvetés személyi juttatásokra irányoz és kér 800 millió forintot.
Engedjék meg, hogy ebből a módosító indítványból s annak indoklásából fölolvassak egy mondatot, ez pedig: “A büntetés-végrehajtás összeomlásának megelőzése érdekében az őrzési pótlék jelenlegi 5 százalékról, azaz bruttó 1840 forintról 40 százalékra, 14 720 forintra emelkedik a javaslat szerint. Ezzel talán enyhíteni azt az óriási bérfeszültséget, ami a büntetés-végrehajtási intézményekben a tiszthelyettesi és felügyelői körben kialakult. A javaslat kizárólag a végrehajtói állományt érinti.”
El kell önöknek azt mondani, hogy ezt a javaslatot Laboda Gábor úr talán annak az anyagnak a kapcsán és nyomán terjesztette be a parlament elé, amelyet itt tartok a kezemben (Felmutatja.), és amely egyébkén a Budapesti Fegyház és Börtön helyzetéről ad egy összefoglalót. Nyilván ezt most nem kívánom önökkel részletesen megismertetni, de azt kérem, fogadják el, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság, amelynek tagjai ezt a jelentést, hogy így mondjam, részleteiben ismerik… - ezért fordulhatott az elő, hogy az a módosító indítvány, amelyben - még egyszer mondom - a börtönőrök fizetését, illetve annak pótlékát kívánja emelni, ha valami, akkor ez most rendkívül indokolt.
Egyetlenegy adatot mondok ezért önöknek: európai sztenderd szerint egy börtönben, egy normális börtönben egy felügyelőre 50 elítélt szokott amúgy normálisan jutni. Ebben a Budapesti Fegyház és Börtönben ez az arány pillanatnyilag 155 fő az 1-hez, magyarán, háromszor annyi elítélttel foglalkozik egy börtönőr, mint egy - mondom még egyszer - normális helyzetben. Ennek az oka elsősorban is az, hogy az a rendkívül alacsony fizetés, amelyet ezek a börtönőrök kapnak, havi 87 ezer nettó forintot jelent, és ráadásul a szolgálati beosztásuk következtében már októberre elérik, mondjuk, a túlórahatárnak a legvégső pontját. Kérem, még olyan is előfordul ebben a börtönben, hogy például elítélteket adminisztratív dolgozók kísérnek olykor, amikor már nincs más lehetőség.
Nagyon kérem a Ház mindkét oldalát, hogy ezt a kérdést rendkívül komolyan kezeljük, hiszen azért ebben a börtönben, amelyről én itt most szóltam, az elítéltek - nem életkora, hanem - átlagítélete hét és fél esztendő. Hét és fél esztendő! Tehát ha kicsit cinikusan fogalmazok, akkor a krém van itt őrizve ebben az intézetben, tehát a legveszélyesebb, legerőszakosabb bűnözőket tartják itt fogva, mégpedig úgy, még egyszer mondom, hogy az őrzésükhöz szükséges létszám, felügyelői létszám jószerivel az egyharmada. Magyarán, nem vigyázzuk, nem tudunk ezekre a rendkívül veszélyes bűnözőkre megfelelő módon vigyázni. Ezért én nagyon kérem, hogy ezt a 800 millió forintos támogatást majd szavazzák meg, mert ezzel legalább ezt a tüzet eloltjuk, ezzel legalább megelőzhetünk olyan eseményeket, gondolom én, ami, ha majd bekövetkezne, akkor majd csóválhatnánk mindannyian a fejünket, hogy nem tudtunk róla, és mégis bekövetkezett. Tehát tudunk róla, rendkívül súlyos ott a probléma, ezt ily módon orvosolni kellene.
A másik módosító javaslat, amelyről szólni akarok, az tulajdonképpen nem is pénzügyi kérdés, hanem inkább egy szemléletbeli, ha úgy tetszik, egy koncepcionális kérdésnek a támogatása volna, amit kérnék önöktől. Az elmúlt héten itt napirend előtt meghallhattuk Szekeres honvédelmi miniszter úrnak a napirend előtti felszólalását, és én akkor is elmondtam, hogy igen, amit miniszter úr itt elmondott a külföldi szerepvállalásunkról, ezt ő büszkén mondta, hogy a magyar katonák hogy megállják többek között Afganisztánban, a Balkánon s a többi a helyüket. Én akkor azt is elmondtam a reagálásomban, hogy igen, ez nagyon szép dolog, és valóban én is azt tapasztalom, amikor ilyen külföldi delegációkkal vagy katonákkal találkozunk, hogy jó véleménnyel vannak a magyar katonákról, azonban az alkotmányunknak van egy bizonyos paragrafusa, ez ugye a 40/A. §, ami azt mondja, hogy a Magyar Honvédség alapvető kötelessége a haza katonai védelme és a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása.
Nos, én akkor azt kifogásoltam, illetve azt jegyeztem meg, hogy a nemzetközi szerződésből eredő kötelmeinket példásan teljesítjük, míg a mondat másik fele bizony alulteljesül. Ennek okaként akkor azt is elmondtam, hogy nem elégséges az a költségvetési részesedés, ami jelenleg a honvédelmi tárca kiadásában szerepel, ez 1,17 százalék a GDP-arányát tekintve. Ez azért nem elég, nemcsak azért nem elég, mert a NATO-uniós tagországoknak az átlaga 1,82 százalék, tehát lényegesen nagyobb a védelemre fordított kiadásuk, hanem azért is, mert pont ez a hiányzó összeg lehetne talán az, amit ha a Magyar Honvédség keretében és a Magyar Honvédség keretében működő önkéntes haderő felállítására költhetnénk, akkor talán az a kritika, ami ér bennünket jogosan a NATO-országok részéről, hogy miért nem teljesít Magyarország e tekintetben is, tehát miért nem tartjuk a 2 százalékos körüli arányt, nos, hogyha ez az összeg odakerülhetne valamilyen módon, még egyszer mondom, a Magyar Honvédség keretébe, nem azon kívül, hanem a Magyar Honvédség keretében kapna ez az új, kvázi új szervezet helyet, akkor így nemcsak hogy az alkotmánynak tennénk eleget, hanem szerintem akkor eleget tennénk annak a nemzetközi elvárásnak, hogy közelítsük a kiadásainkat az elvárható 2 százalékhoz. Ezért 20 millió forintot javasoltam - ez nyilván egy jelképes összeg ebben a megközelítésben - arra a célra, hogy igenis dolgozzák ki azt a projektet, ha úgy tetszik, azt az elképzelést, amely ennek a haderőnek a majdani felállítását megalapozza. Tehát erről szól egy javaslatom.
Számomra nagy öröm, meg kell hogy mondjam önöknek, és talán ezzel zárom is a felszólalásomat, hogy ezt a módosító javaslatot is a honvédelmi bizottság egyhangúlag támogatta. Egyébként hadd tegyem hozzá az előző, Laboda-féle javaslathoz, hogy a honvédelmi bizottság szintén egyhangúlag támogatta. Kérem, bízzanak meg önök e bizottság megítélésében és előrelátó képességében és józanságában. Kérem épp ezért, hogy ezt a két javaslatot, függetlenül attól, hogy melyik oldalról és ki terjesztette be, majd a szavazáskor támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi