DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE honvédelmi miniszter: Elnök úr, köszönöm a szót. Köszönöm a hozzászólásokat. Én csak a tényekről beszélnék, mert fontos ügyről van szó. A Magyar Köztársaság védelmi kiadásainak szintje 1,17 százalék az idén százalékos arányban, ez jövőre is több mint 20 milliárd forintos növekményt jelent. Nem felel meg tehát a valóságnak az, hogy 1 százaléknál kevesebb, és hogy Magyarország Izland és Luxemburg szintjén lenne. Ez hazugság! Az 1,17-1,18 százalék tervezett költségvetés nagyjából a NATO-tagállamok felének átlaga alatt van egy picivel, megfelel Spanyolország és más nagy haderővel rendelkező államok védelmi költségvetésének.
A második: az Észak-atlanti Szövetségben ma már nem az a kérdés, hogy egy ország mennyit költ saját védelmi kiadásaira, hanem milyen mértékben vesz részt a közös védelemből, s ebből a szempontból Magyarország maximálisan eleget tesz a szövetségesi kötelezettségeknek. De nem tesz többet. Nem felel meg a valóságnak az, hogy Magyarország nagyobb mértékben külföldi műveletekben állomásoztatna katonákat, mint ahogy ez a szövetségben indokolt és elvárható. A szövetségben arra vonatkozóan tényleg van döntés, hogy a szárazföldi haderő 40 százaléka telepíthető legyen 2010-re, 2008-ra pedig 8 százaléka műveletekben vegyen részt. A Magyar Honvédség szárazföldi erejének 8 százaléka vesz részt külföldi műveletekben. Nem felel meg tehát a valóságnak az, hogy bármilyen módon és egyébként indokolatlanul, aránytalanul nagyobb arányban vennénk részt, hogy ezzel bármit is kompenzáljunk.
A harmadik: nem felel meg a valóságnak az, hogy az ambíciószint csökkent, és hogy ezt növelni kellene. A Magyar Országgyűlés tavasszal egyhangúlag a kormány előterjesztésére úgy döntött, hogy a Magyar Köztársaság vállalja, hogy egy lövészdandár vagy zászlóalj harccsoport külföldön való műveletbe vonását 2016-ra felépíti. Ez az az ambíciószint, amelyet meghatározott az Országgyűlés döntésében, s amely katonailag indokolt és teljesíthető.
Az ország védelméről: világossá szeretném tenni önök előtt, hogy a Magyar Honvédség képes a Magyar Köztársaság szuverenitásának biztosítására a szövetségeseinkkel együtt. Az érvényben lévő katonai doktrína, az alakulatok és a csapatok vezetése, valamint felkészültsége ezt biztosítja. A vezérkar és a katonai tervek és az elképzelések szerint az országvédelem: a Magyar Honvédség valamennyi erejének bevonásával, a külföldön állomásozó csapatok műveletekből történő kivonásával a szövetséges erők megérkezéséig önállóan, majd később velük együtt nemzetközi együttműködésben biztosítja. A Magyar Köztársaságot belátható időn belül nem fenyegeti a szomszédai részéről semmiféle hagyományos értelemben vett katonai veszély, éppen ezért az ezzel való tervezés indokolatlan és szükségtelen lenne.
Azok a kormányhatározatok, amelyek az országgyűlési határozatban szerepelnek, nem a jövőre vonatkozó kormányhatározatok, hanem ezek azok, amelyeket végrehajtottunk. Szeretném önöknek bejelenteni, hogy a Magyar Honvédségben nem tervez a kormány további szervezeti átalakításokat, nem tervezi ennek a most kialakult hadrendnek az átalakítását, sőt arra adott iránymutatást - és ezzel a munka megkezdődött -, hogy egy képességalapú fejlesztés induljon el a Magyar Honvédségben. Fontosnak tartom a tényeket, mert túl komoly dologról van szó ahhoz, hogy ezeket bárki is félreértelmezze. Fontosnak tartom a tényeket, mert ezek adnak valóban eligazítást.
Természetesen a beérkezett módosító javaslatokat az ország érdekében a szuverenitás megőrzése, a szövetségesi kötelezettségek teljesítése érdekében a kormány meg fogja vizsgálni, és függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselő nyújtotta be azt, ha megfelel ezeknek a kritériumoknak, azt támogatni fogja.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi