IVANICS FERENC

Full text search

IVANICS FERENC
IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A több mint 125 éves Petőházi Cukorgyár nehéz és - úgy tűnik - utolsó napjait éli. A csatlakozó országok között elismerten az egyik legmagasabb színvonalú termelőgyár dolgozói döbbenten állnak, és nem értik. A település lakói, a petőháziak álmukban sem gondolták, hogy a falu büszkesége, generációk munkahelye egyik napról a másikra bezárhat. A tulajdonos elmúlt évekbeli milliárdos fejlesztései azt jelzik, ők sem ebben gondolkodtak, ők is annak örülnének, ha tovább működhetne a gyár. A tárolókapacitás, a szennyvíztisztítás a fejlesztések révén a legmagasabb színvonalat jelenti a magas technológia mellett a magyarországi cukorgyárak között. A helyi önkormányzat a költségvetésének egyharmadától esik el.
Az idei év átrendezte az arányokat a mezőgazdaságon belül. Amit évtizedek tapasztalatai mutattak, az az elmúlt 12 hónap cseppet sem átlagos időjárásának következtében másképpen alakult. A gabona és a cukorrépa jövedelmezősége egymáshoz képest megváltozott a gabona javára. Az európai cukorreform az egész európai piacot átformálja, s ez hatással van Magyarországra is. Ezt tudjuk jól. Csak az a gond, hogy az agrártárca nem ezt a képet festette le, amikor ennek a reformnak a tárgyalása zajlott. A tulajdonos lépései is azt mutatják, ők is ilyen ígéreteket kaptak, hiszen ezért fejlesztettek több száz millió forintért. A helyzet tehát érthetetlen.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tudjuk, hogy az európai uniós támogatások révén ez a gyárbezárás másképpen zajlik, mint a többi. Tudjuk azt is, hogy az idei év időjárása egyedi időjárás volt, tehát nem mérhető hosszú évek átlagához. Hogyan érvényesülnek így a hosszú távú érdekek?
Amikor arról beszélünk, hogy a feldolgozóipart kellene megerősíteni Magyarországon, akkor mit tesz a kormányzat ebben az ágazatban mindezért? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Miért megint egy jól működő gyárat kell bezárni? Miért nézi mindezt az agrártárca (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tétlenül? Mit tesz az agrártárca a Petőházi Cukorgyár megmentése érdekében?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi