BAJNAI GORDON

Full text search

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON önkormányzati és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A turizmus valóban Magyarország egyik sikerágazata az elmúlt években. Magyarország lakosságarányánál vagy a világ gazdaságában betöltött szerepénél jóval nagyobb jelentőségű szerepet játszik a világ turizmusában.
Magyarországon a GDP közel 9 százalékát a turizmus állítja elő közvetett vagy közvetlen módon. Több mint 400 ezer ember megélhetéséről gondoskodik ez az ágazat, ráadásul további növekedése olyan területen bővíthetné a foglalkoztatást, ahol Magyarországon legnagyobb a gond, az alacsony képzettségűek körében.
A turizmus tehát sikerágazat. A másik oldalról egyre erősödik a regionális és nemzetközi verseny ezen a területen. Ezért a kormánynak óriási felelőssége van abban, hogy mindent megtegyen azért, hogy a magyar turizmus a benne rejlő hatalmas tartalékokat kiaknázhassa. Ennek érdekében aktívan dolgozunk azon, hogy a turizmus az eddigiekhez képest is jóval nagyobb lehetőségekhez juthasson.
Csak néhány dolgot hadd mondjak ezzel kapcsolatban! Az egyik, hogy azt gondoljuk, egyre élesedik a verseny a marketing területén. Versenyeznünk a külföldi és belföldi turizmus terén azért, hogy minél többen jöjjenek Magyarországra, a magyar polgárok közül minél többen maradjanak itt, és itt költsék el a forintjaikat, itthon érezzék jól magukat.
Ezért a kormány a költségvetés tervezetében már az idei évre is és a jövő évben is jelentősen növelni tervezi a turizmus marketingjére fordított összegeket, ráadásul a jövő évben ezt teljesítményhez kötötten szeretné megtenni, úgy, hogy az elért növekményhez kapcsolódóan mérhető legyen ezen befektetések hatása.
A másik lehetőség, ami ezt pénzügyileg nagyságrendekkel haladja meg, az Új Magyarország fejlesztési terv forrásaiból éppen ezen a héten induló pályázatok, ahol a következő néhány hétben, hónapban összességében közel 90 milliárd forintnyi lehetőség nyílik majd meg arra, hogy Magyarországon a turizmus infrastruktúrája, vonzereje, szálláshelykínálata és szervezése nyugat-európai színvonalon vagy a világban is versenyképesen működhessen.
Ezen a héten indulnak az attrakciófejlesztési pályázatok, és ezeket a régiók fogják kiírni, a régiók fogják ajánlani, a régiók fogják megtervezni. A régiók határozták meg azt, hogy a sajátos arculatuknak megfelelően milyen turisztikai vonzerőt szeretnének fejleszteni. Ezt követi majd a szálláshelyekre vonatkozó pályázati kiírás, ahol lehetővé tesszük, mint minden pályázatunknál, hogy véleményezzék azok, akik majd pályázni szeretnének. Ez fent van az interneten, lehet rá véleményt mondani, és e hónap végén véglegesítjük ezeket a pályázati kiírásokat. (Vincze László többször közbeszól.)
Nemcsak pályázatokról, nemcsak pénzről szól a turizmus, hanem törvényi keretekről is. Ön is említette, képviselő úr, hogy hosszú idő óta vágya a szakmának - érthető vágya -, hogy világosan határozzuk meg a turizmus szakmán belül, hogy kinek mi a felelőssége, a dolga, mik azok a keretek, amelyek hosszú távon kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszik ezt a szakmát. Ezért egyetértésben a turisztikai szakmával, előkészület alatt van egy turizmustörvény, amelyet hamarosan szeretnénk a parlament számára benyújtani.
Tisztelt Képviselő Úr! Én azt gondolom, hogy a turizmus világnapja valóban alkalom arra, hogy a turizmus lehetőségeiről, esélyeiről megemlékezzünk, de Magyarország számára az lenne jó, hogyha a turizmusszektor a dolgos hétköznapokban is olyan fejlődésnek indulhatna, amely Magyarország helyét nemcsak megőrzi a világ turizmusában a vezető országok között, hanem - hatalmas kiaknázatlan potenciáinkra építve - az egészségturizmus, a konferenciaturizmus, az ökoturizmus terén jelentős előrelépésre tesz lehetőséget.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi