HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ez a két perc nem elég arra, hogy a kérdést a maga összefüggéseiben megvizsgáljuk, hiszen a családpolitika jelent egy társadalomképet, és jelent olyan hosszú távú tervezést, amit a kormány kapkodó intézkedéseiben nehéz tetten érni.
Úgy gondolom, hogy a családok helyzetét nemcsak az jellemzi, hogy csökkent a gyermekvállalási és a házasodási kedv a KSH jelzései szerint, de látjuk a megszorító intézkedések hatását is. Csak egy-kettőre utalnék: a lakáshitel feltételeinek a megváltoztatása, a reálbércsökkenés, áremelkedés - élelmiszer- és energiaár különösen -, tandíj, a vidék romló helyzete, és sorolhatnám tovább. Ebben a helyzetben hiteles családpolitikát kell folytatni, amelynek két célja van. Az egyik magának az intézménynek az erősítése, a másik a gyermeknevelés feltételeinek a javítása.
Utalnék arra, hogy a családtámogatási rendszerben minden leépítés elbizonytalanodást jelent, és ezzel csökkenő gyermekszámot. Márpedig sajnos leépítették a családi adókedvezményt, amelynek keretében - csak 2002-es adatot mondok, az utolsó polgári kormány évét - 96 milliárd forintot hagytunk ott a családoknál. Volt két eleme annak idején a családi pótlék emelésének, az egyik a kiegészítő, tehát a szegényeknek szánt családtámogatás, amely 100 százalékot ért meg négy év alatt, illetve a fogyatékos gyermekek részére adott megemelt támogatás. Tehát a differenciálással egyetértünk, mi is gyakoroltuk, de kiemelném azt a sokszínű támogatási rendszert, amit sajnos sikerült leépíteni.
Egyetlen gondolatot még engedjenek meg: úgy gondoltuk, hogy továbbra is hozzájárulunk ehhez az ügyhöz, és a családi adózásról szóló tervezetet újból a parlament asztalára tesszük.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi