JUHÁSZ GÁBOR

Full text search

JUHÁSZ GÁBOR
JUHÁSZ GÁBOR igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselő Úr! A felszólalása tárgyaként megjelölt témakörökből kettő az, a mentelmi jog nyilván nem, ami a tárcánk hatáskörébe tartozik. Mondanám is, hogy a miniszterelnök úr által nemrégiben meghirdetett 48 pont, illetve az annak részét képező “Új rend” program gyakorlatilag ezeket tartalmazza is. Hiszen a tárcánk ezzel összefüggésben a választási eljárásról szóló törvényi rendelkezések módosítására, valamint a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer újraszabályozására munkálatokat folytat.
Ahogy tisztelt képviselő úr említette is, a T/237. számon benyújtott törvényjavaslat az alapja ennek a gondolkodásnak, és mi azt szeretnénk, ha a jövőben kampánytámogatást kizárólag természetes személyek nyújthatnának, tehát vállalkozás nem lehet támogató, a támogatók személyi köre és a kiadási oldal költségei nyilvánosak lennének, az Állami Számvevőszék által ellenőrizhetőek lennének. Szeretnénk, ha a kampány időtartama rövidebb lenne, így a túlköltekezés is nyilvánvaló módon csökkenne valamelyest. A kampányszámla bevezetése, a kampánypénzek elköltésének átláthatósága érdekében s ezzel összefüggésben szigorú elszámolás és az átláthatóság követelményének megfelelő szabályozás az elvárásunk.
A kampányhoz való állami hozzájárulás változása mellett rögzíteni kell a pártok kampányköltségeinek felső határát is. Mi is szeretnénk, ha 2010-ben már a módosított törvény alapján kerülne sor a parlamenti választásokra, és a módosításoknak ki kell terjedniük az önkormányzati, az európai parlamenti és a népszavazási kampányokra is. A megfelelő döntési javaslatokat és a törvénytervezetet tárcánk ennek megfelelően elkészítette. Bízunk abban, hogy az elfogadáshoz és a még nyitva álló kérdések eldöntéséhez szükséges politikai konszenzus mielőbb megszületik, és a javaslatot a kormány döntését követően az Országgyűlés hamarosan tárgyalhatja.
A vagyonnyilatkozat-tételi rendszer újraszabályozásának körében egységesíteni, egyszerűsíteni és szigorítani szeretnénk. A változási elképzelésünk leglényegesebb eleme, hogy meg kell teremteni a valódi, hatékony ellenőrzés eszközrendszerét. Szeretném biztosítani a tisztelt Országgyűlést arról, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium készségesen minden szakmai, kodifikációs segítséget meg fog adni, amellyel segíteni tudja az Országgyűlésnek az összeférhetetlenségre és a mentelmi jogra vonatkozó szabályok átalakítására irányuló munkáját. Ugyanakkor szeretném a tisztelt képviselő úr figyelmét is felhívni, hogy a fentiek megváltoztatása csakis a parlamenti pártok egyetértésével sikerülhet, a kormányon nem fog múlni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi