DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései szociális válságba sodorták az országot. Hol van ma már az a szocialista kormányprogram, amely az idős emberek életkörülményeinek javítását hirdette?
Szomorú tekintetű, kiszolgáltatott idős emberek százai várják Somogy megyében - országosan közel 15 ezren -, hogy ne magányosan, hanem társasági körben, a biztonságot jelentő idősotthonban élhessenek. A szociális válság, a nyomasztó teherviselés megtépázta az időskor méltóságát.
Egy kaposvári példát hoznék fel, hiszen a miniszter asszony Kaposvár országgyűlési képviselője. Drámaian megemelkedtek a térítési díjak a kaposvári Liget szociális otthonban is. A kormány szociális érzékenysége kapcsán az ott élő idős embereknek 91 500 forintot kellene fizetniük az eddigi 53 ezer forint helyett. A törvény szerint, ha a térítési díj meghaladja a nyugdíj 80 százalékát, a különbözet a hozzátartozót terheli. Van fogalma önnek, miniszter asszony, hogy mit jelent ez egy olyan család számára, ahol két gyermeket nevelnek, a szülők minimálbérért dolgoznak, vagy netán az egyik munkanélküli? A gyermek taníttatása, a közüzemi számlák kifizetése, az élelmiszerárak drasztikus emelkedése ön szerint lehetővé teszik, hogy ezek felett a kormány döntése miatt az idős hozzátartozó után 38 ezer forintot fizessenek a szociális otthonnak?
Tudja-e a miniszter asszony, hogy hány idős ember tudta vállalni a megemelt térítési díj fizetését? Önnek tudnia kell, hiszen Kaposvár országgyűlési képviselője. A 62 idős emberből mindössze két fő az, aki ezt tudta vállalni. Az önkormányzat azonban szociálisan érzékeny, mivel átvállalta a többletköltséget, ami 3 millió forintot jelent az önkormányzat számára.
Tisztelt Miniszter Asszony! Önnek mint volt önkormányzati miniszternek, pontosan tudnia kell, hogy az önkormányzatok teherviselő képessége is véges, hiszen a megszorító intézkedések az intézményhálózat működtetését is veszélyeztetik. Ezért kérdezem öntől, mi lesz azokkal a szociális intézményekkel, ahol sem a hozzátartozó, sem pedig az önkormányzat nem képes helytállni a tartozásokért? Mi lesz az idős emberekkel? Hova kerülnek ön szerint? Ki látja el őket? Ki biztosítja számukra a méltó időskort és a szociális biztonságot?
Várom őszinte válaszát, miniszter asszony. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi