DR. GARAMHEGYI ÁBEL

Full text search

DR. GARAMHEGYI ÁBEL
DR. GARAMHEGYI ÁBEL gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre összefoglalva: a pályamódosító hitelprogram, amelyet - és ezért illetékes a gazdasági tárca - a Magyar Fejlesztési Bank refinanszíroz, alapvető célja az államháztartási reform keretében elbocsátott közszolgálati dolgozók vállalkozásindításának megsegítése, és mivel a reform 2006. július 1-jétől indult, ezért jelöltük ki ezt a dátumot az érintetti kör meghatározásánál.
A hitelprogram kereteit és peremfeltételeit, amelyben 2008-ra sem tervezünk változást, az Országgyűlés a tavalyi költségvetési törvényben határozta meg, és a végrehajtásáról a szociális és munkaügyi miniszterrel közösen a 212/2006-os kormányrendelet gondoskodik. Amennyiben alaposan áttanulmányozzuk ezt a programot, akkor láthatjuk, hogy valóban kft.-alakításra, több kft. alakítására is elegendő ez a hitelkonstrukció.
(14.30)
Pontosan azért, mert az Országgyűlés döntése alapján 500 ezer forintra csökkent ez a belépési küszöb a kft.-alapításoknál törzstőke tekintetében, azonban az a célunk természetszerűleg, hogy ne nagy számú, hanem üzletképes vállalkozás jöjjön ebben a körben létre.
Az MFB honlapján tovább szemlélődve arra is találhatunk magyarázatot, hogy milyen egyéb megoldásokkal szeretnénk támogatni ezeket az üzletképes vállalkozásokat; ugyanígy a beruházási hitelek, a mikrohitel plusz vagy a vállalkozási hitelprogram alkalmas lehet ezeknek a vállalkozásoknak a megsegítésére. Szeretném emlékeztetni, képviselő úr, hogy a pályamódosító hitelhez egyedülálló módon százszázalékos állami garancia kapcsolódik, ezért nincs rajta olyan kockázati tényező, amelyet a kereskedelmi bankok egyéb hitelekben érvényesítenének.
Ha a feltételekben mélyedünk el néhány percre, akkor azt tudom a képviselő úrnak mondani, hogy az ügyvédi tevékenységhez is például igénybe lehet venni ezt a hitelt, illetve könyvelőirodát is lehet kft. formában alapítani, tehát egyéni ügyvéd, illetve iroda számára ez a dolog rendelkezésre áll, könyvelőiroda számára rendelkezésre áll. Szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy történt is több megyében hitelkihelyezés ügyvédi, illetve könyvelői tevékenység végzésére, de nagyon gyakori például az oktatásfinanszírozásra vagy akár szálláshely-létrehozásra kért hitelkihelyezés is.
Hogy a végső kérdésére válaszoljak, a pályamódosító hitelprogram széles érdeklődésre tartott számot, a közszolgálati dolgozók nagy számának tudott esélyt adni arra, hogy a versenyszférában megtalálják a boldogulást, és a jelenlegi hitelkihelyezési számok egyértelműen azt mutatják, hogy egy sikeres programról beszélhetünk.
Tisztelettel kérem, hogy a válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi