HOCK ZOLTÁN

Full text search

HOCK ZOLTÁN
HOCK ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Igen tisztelt Államtitkár Úr! Bár nem tudom, hogy mennyiben illetékes a gazdasági minisztérium egy ilyen kérdésben, de legyen, ha tud rá válaszolni, megköszönném.
Igen tisztelt Képviselőház! A kormány nagy lendülettel kezdett neki az átalakításnak, célul tűzte ki mintegy 20-25 ezer közszolgálatban dolgozó embernek az elbocsátását, és ennek megfelelően hónapokon keresztül arról szólt a történet, hogy milyen átképzési programokkal, milyen hitelkonstrukciókkal fogják támogatni, segíteni ezen elbocsátott embereket az új életkezdéshez, az új pálya megtalálásához. A pályamódosító hitelprogram tavaly november óta működik, feltételrendszere olvasható a finanszírozást végző Magyar Fejlesztési Bank honlapján is. Ha figyelmesen végigolvassuk, akkor azt látjuk, hogy a visszafizetési és a kamatfeltételek valóban előnyösek, tehát úgy tűnik, hogy ebben tényleg a szándék teljesen korrekt volt, ugyanakkor az igénylés túlságosan szűkre szabott, ennek megfelelően kevesen férnek bele ebbe a rendszerbe.
A hitelt azok a közszolgálati dolgozók igényelhetik, akiknek a felmentése vagy éppen rendes felmondása 2006. július 1-je és 2008. december 31-e közé esik. Ugyanakkor nem rendelkezik azokról, akiket adott esetben a kormányalakítást követően azonnal, májusban, júniusban az utcára tettek, hiszen minisztériumokat vontak össze, kormányhivatalokat szüntettek meg, hoztak létre, akkor is vélhetően több száz ember került az utcára, akiket például ez a program már nem érint.
A legfeljebb 3 milliós hitellehetőség egy kft. megalakítására elégséges, hiszen ennek az alapítása most már 500 ezer forintból megoldható, de mondjuk, részvénytársaságot már biztos, hogy nem tud alapítani belőle, hiszen az 5 millió forint. Ami viszont a legkritikusabb ebben a kérdésben, hiszen általában a mi megítélésünk szerint az elbocsátott, közszférában dolgozók nem részvénytársaságokat vagy éppen azonnal kft.-ket akarnak alakítani, hanem adott esetben egy betéti társaságot, egy könyvelőirodát, ne adj’ isten, egy ügyvédi irodát akarnának nyitni, számukra ez a lehetőség nem adatott meg, hiszen előfinanszírozás után, amikor megvalósult, utólag kaphatná meg ezt a hitelt, ezt a kölcsönt a Fejlesztési Banktól, és ez adott esetben számosakat kizár ebből a lehetőségből.
Igen tisztelt Államtitkár Úr! Kikre gondoltak önök akkor, amikor a hitelfeltételeket jóváhagyták? Miért szabták ennyire szűkre a feltételeket, és az elmúlt lassan szűk egy esztendő tükrében ön sikeresnek tartja-e ezt a programot annak a tükrében, hogy hányan is vettek részt vagy hányan vesznek részt ebben a programban?
Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi