ÉKES ILONA

Full text search

ÉKES ILONA
ÉKES ILONA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársak! Azt hiszem, hogy ez az éjszakai vita is azt mutatja, hogy nem jó, hogy kevés nő van a parlamentben. A skandináv országokban ugyanis sokkal családbarátabb a döntéshozatal, és ilyen késői időre nem tesznek fontos témákat.
Magyarországon 1918-ban kaptak először választójogot a nők. Igaz, hogy míg a férfi analfabéta is választható és választó volt 21 éves kortól, a nőknek 24 évesnek kellett lenniük, és írni-olvasni kellett tudniuk.
(23.10)
1920-ban történt az első választás, amelyen nők is részt vehettek. Alaposan ki is vették belőle a részüket, egyik-másik kerületben az alsóbb néposztályokhoz tartozó nők, sőt, a cselédek döntötték el a választás sorsát. Schlachta Margit, az első képviselőnő is így került be 160 férfi képviselő mellé a parlamentbe. Ő azt mondta: “Miért fontos a nő részvétele a törvényhozásban? Másképp és mást lát meg egy nő, új, életközeli praktikus szempontokat hozhat.” Azóta 87 év eltelt, és most 11 százalék a részarányunk. Az 50 százalékos listával is csak 27-30 százalék lenne a nők aránya. A vizsgálatok bebizonyították azt is, hogy 30 százalékos jelenlét esetén érzékelhető a női szemléletmód a döntéshozatalban. És van még mit tennünk, ha csak az üvegplafonra és a munkabérkülönbségekre gondolok. Ehhez kellenek a nők, hogy ezeket megváltoztassuk.
A nemek közötti egyenlőség politikájának az a célja, hogy a nőknek és a férfiaknak azonos lehetőségeik, jogaik és felelősségük legyen az élet minden területén, ez jelenti a társadalmi igazságosságot is. Úgyhogy én mindenképpen támogatandónak tartom, és remélem, hogy ez sikerülni is fog.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi