FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA

Full text search

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA
FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a kérdés fontosságára tekintettel mindjárt egy olyan állítással kezdeném, amiben úgy gondolom, párthovatartozástól függetlenül egyet kell hogy értsünk. Ez pedig az, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség biztosítása a közéletben társadalmi érdek. Az alkotmánymódosítással és a törvénymódosítással elérni kívánt céllal, amely a nemek közötti tényleges esélyegyenlőség megteremtését célozza, az MSZP frakciója egyetért. Mint az e témában lefolytatott vitákból és nemcsak itt a parlamenti padsorokban és a bizottságokban, hanem a médiában folytatott vitákból is egyértelműen látható, ez a kérdéskör nemcsak a politikával foglalkozó szakembereket, szociológusokat, jogászokat érdeklő kérdés. Az e témában lefolytatott viták nemcsak itt a parlamentben töltődtek meg tartalommal, hanem mi mindnyájan, parlamenti képviselők, tapasztalhatjuk, hogy a törvényjavaslat kiváltotta a választópolgárok érdeklődését is.
A megoldási módok tekintetében, mint ahogy Sándor Klára az előbb részletesen ecsetelte, társadalmi, politikai és kulturális tradíciók különbözősége jellemzi Európa és a világ országait egyaránt. Nem kívánnám megismételni azokat a nemzetközi adatokat, amelyeket képviselőtársam az előbb elmondott, hiszen vannak különböző megoldások Európában és a világ számos országában, ahogy ő is elmondta, a választási törvényben foglalt kvóta jelenti egynémely országban a megoldást, Franciaországban többek között például az alkotmányban foglalt kvóta a megvalósítandó.
Azonban szeretném nyomatékosan felhívni képviselőtársaim figyelmét egy nem elhanyagolható körülményre, mégpedig arra, hogy Magyarországon a parlamenti pártok közül egyedül az MSZP az egyetlen olyan politikai párt, amely saját szabályait 2000-től megváltoztatta, és a vezető testületeinek megválasztásánál, az országgyűlési és önkormányzati választások során listaállításnál női kvótát alkalmaz. Ez egyébként a 2002-es választásoktól folyamatosan érvényesül. Amikor erről beszélek, akkor mindnyájunkban felvetődhet az a kérdés, hogy valójában feltétlenül törvényalkotási eszközökkel kell és lehet a kívánt célt elérni, szabad-e vagy lehet-e a nemek közötti esélyegyenlőség elérését kizárólag jogi szabályozás eszközrendszerével kezelni, van-e más eszközrendszer a megoldásra.
Magyar Bálint az alkotmányügyi bizottság előtt egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs más eszköz, amit mutatnak a statisztikák is az öt parlamenti és önkormányzati választás tapasztalataként. Én nem osztom teljes mértékben Magyar Bálint ebbéli véleményét, hiszen én azt hiszem, hogy az esélyegyenlőség megvalósulását a törvényalkotás keretein túl a társadalmi tudat formálásával is lehet jelentős mértékben befolyásolni. Ebben jelentős szerepet kell vállalniuk a politikai pártoknak, az alkotmányos alapelvek, így a társadalmi esélyegyenlőség érvényre juttatásával.
A skandináv példa magyarországi követése, a pártok belső szabályzataiban megfogalmazott és teljesített női kvóta alkalmazása jelentősen hozzájárulna az ügy eredményességéhez. Az MSZP szociáldemokrata pártként az első határozott lépést megtette. A pártszabályzatban foglalt kvóta tévedések elkerülése végett nem a nőket kényszeríti közéleti szerepvállalásra, hanem a pártokat, a politikai közéletet arra, hogy ténylegesen a saját működésükben is megjelenjenek valóságos társadalmi esélyegyenlőséget eredményező folyamatok. Ennek jelenleg is alkotmányos módja - természetesen a jelölteket állító pártok egyetértése esetén -, hogy maguk írják elő a nemek kiegyensúlyozását országos és területi listáik kialakítása során.
Örültem volna, ha ennek egy reprezentatív példájával találkozhattunk volna az SZDSZ esetében, hiszen a közelmúltban megüresedett képviselő parlamenti helyére a most előterjesztett alkotmány- és törvénymódosítási javaslatok szellemében nő képviselőt kellett volna delegálnia a Szabad Demokraták Szövetségének. Például egy ilyen gesztussal válhat egy politikai párt a társadalmi tudatot formáló tényezővé.
A jelenleg hatályos jog egyébként ma is lehetővé teszi ezt, sőt az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény 11. § (1) bekezdésének b) pontja kifejezetten felhatalmazza a pártokat előnyben részesítési követelmények rögzítésére is.
(22.40)
A politikai kultúra formálása, az ezzel a témával kapcsolatban kialakított, minden párt által osztott politikai konszenzus hatékony és egyben társadalmilag is elfogadott cél lehetne. De ehhez a politikai akaratnak a pártokban meg kell lenni. Ha ebben a széles társadalmat érintő kérésben nincs és nem is lesz a pártok között konszenzus, ha nem lesz politikai akarat, akkor tényleg a törvényalkotás eszköze marad az egyedüli lehetőség a kívánt eredmény elérésére.
A törvényjavaslatokat megvizsgáltuk, és azt gondoljuk, hogy alapvetően egyet lehet ezekkel érteni. Természetesen tovább kell finomítani alaposan átgondolt módosító indítványokkal a jelenleg benyújtott törvényjavaslatokat, ebben az MSZP frakciója partnere az előterjesztőknek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi