CSÁSZÁR ANTAL

Full text search

CSÁSZÁR ANTAL
CSÁSZÁR ANTAL (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 36. számú módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni a jövedéki törvényben. Egy olyan módosító javaslatot kívánok benyújtani, amely az állami bevétel növekedését eredményezi, ez kimondottan a szeszfőzdékre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon van 540 szeszfőzde, ebből csak 30 olyan üzem működik, amely hungarikum terméket előállít és forgalmaz, a többi üzem kedvezményes adótétellel állít elő gyümölcspálinkát, amely forgalomba nem hozható.
Javaslatom szerint, hogy ez a kör bővülni tudjon, ezért javasoltam, hogy a jövedéki biztosíték mértékét töröljék el, így a felmérések alapján 250-300 szeszfőzde tudna csatlakozni a hungarikum előállításához. Ez nagyon fontos kérdés, mert ez egy olyan saját termékünk, amelyet népszerűsíteni kell Magyarországon és ugyanúgy határon túl is.
(19.10)
Erre az a lehetőség van, hogy ha a jövedéki biztosíték mértékét megszüntetjük, a jövedéki biztosíték mértéke a bérfőzés keretén belül egymillió forint, a palackozó szeszfőzdék esetében pedig tízmillió forint biztosítékot kell letenni. Ennek a biztosítéknak a mértéke sem az államnak nem hoz hasznot, sem a vállalkozásnak, ez csak egyedül a bankoknak hoz, eredményez nyereséget. Mi szeretnénk ezt a pénzt beforgatni és marketingre költeni, és szeretnénk ezt a magyar terméket tovább népszerűsíteni. Ezzel a biztosítéktörléssel tehát a termelőket is ösztönöznénk a gyümölcsfa-telepítésre, a gyümölcs összeszedésére, valamint a gyümölcsök kármentesítésére szeretnénk ösztönözni, ezzel egy időben munkahelyeket tudunk teremteni az embereknek. Most viszont nem tartják érdemesnek, hogy ezeket a gyümölcsöket összegyűjtsék, mivel a jövedéki biztosíték mértéke és a jövedéki adó mértéke nagyon magas, bérfőzés keretén belül nagyon magas áron lehet előállítani a pálinkát, de hogyha kereskedelmi forgalomba tudjuk helyezni, akkor viszont emelt szeszadóval, 100 százalékos adótétellel tudjuk ezt előállítani, és forgalomba tudjuk hozni ezt a pálinkamennyiséget. Ezért kérem, hogy a módosító javaslatomat a kormány is támogassa.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi