TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Míg a személyi jövedelemadó-törvénynél benyújtott módosító javaslatunk, miszerint emeljük a sávhatárokat, a szabad demokraták frakciójában keltett érdeklődést, aminek nagyon-nagyon örülünk, addig az e szakaszhoz Varga Mihállyal és Szatmáry Kristóffal beadott módosító javaslatunk, amely szerint ennek a bizonyos három kisadónak az összevonása ne történjen meg, úgy látom, hogy az MSZP frakciójában is érdeklődést váltott ki, mert amit mi hárman benyújtottunk, ugyanezt a módosító javaslatot Molnár Albert, Kékesi Tibor és Tukacs István is benyújtotta. Ez a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járulék és a rehabilitációs járulék összevonása.
Nagyon érdekes módon a 488 paragrafusból álló törvényjavaslatból az egész országban, a közvéleményben igazából ez váltotta ki a legnagyobb visszhangot, pedig nem akkora horderejű változás, de mindenképpen rossz változás lenne, ha ezt az Országgyűlés elfogadná.
(20.20)
Azért lenne rossz változás, mert valójában ez egy adóteher-, közteher-növekedést jelentene egy bizonyos vállalkozói körben. Éppen abban a vállalkozói körben jelentene tehernövekedést, ahol általában kiegészítő tevékenységként végzik a vállalkozást, és eddig sem kellett szakképzési hozzájárulást és rehabilitációs járulékot fizetni. Tehát a húsz főnél alacsonyabb vállalkozások tekintetében fordulhat elő egyértelműen az, hogy miután ezt a járulékot, ha bevezetésre kerülne, akkor az árbevétel után úgy, mint az iparűzési adót, ugyanaz lenne az alapja, kellene fizetni, akkor ez mindenképpen éppen a legkisebbeknek jelentene egy nagyon komoly adóteher-növekedést.
De más tekintetben is baj van ezzel a kezdeményezéssel, hiszen felborítaná az eddigi szakképzési hozzájárulás felhasználásának a rendjét. Ez egyértelműen a szakképzés terén felháborodást váltott ki, és nem látható pontosan, hogy ez hogyan érintené a felsőoktatást, hogyan érintené a felnőttképzést, hogyan érintené a szakiskolákat. Az általános vita kapcsán is elhangzott Kovács Tibor, az MSZP vezérszónoka részéről, hogy abban az esetben tudják elképzelni, hogy bevezetésre kerülne mégis a három kisadó összevonása, ha mind az öt párt meg tudna benne egyezni, mind az öt párt. Ilyet adótörvényvitában még nem is hallottam, ezt a nagylelkűséget Kovács Tibor részéről, hogy ha az öt párt akarja, akkor majd mégiscsak be fogjuk vezetni ezt az adót. Jelezzük, hogy a Fidesz-KDNP egészen biztosan nem akarja, de úgy látom, az MSZP képviselői sem akarják.
Ugyanakkor pedig kérdezem is az államtitkár urat, miért van az, hogy a bizottsági üléseken a kormány mégsem támogatta ezeket a módosító javaslatokat. Tehát jó lenne, ha egyértelműen megtudnánk legalább a parlamenti vita során, hogy mi a kormány álláspontja, hogy támogatni fogja ezeket a módosító javaslatokat, amelyek egyértelműen azt mondják, hogy maradjanak ezek az adók külön-külön, és a jelenleg hatályos szabályok szerint kelljen 2008. január 1-jén adózni, vagy pedig akkor összevonásra kerül. Tehát úgy gondolom, a vita során legalább ennyi információt mindenképpen szeretnénk kapni.
Azt hiszem, nem volt olyan szervezet, amely ez ellen az összevonás ellen ne szólalt volna meg. Úgy látjuk, hogy a kormány ebben a kérdésben teljes egészében egyedül maradt. Mi tisztelettel kérjük a jelen nem lévő kormánypárti képviselőket, hogy ha a kormány mégis ragaszkodik a három adó összevonásához, akkor ezt akadályozza meg, és a saját képviselőik módosító javaslatát, amely ezt meggátolja, szavazzák meg. Az adótörvény egyszerűsítése nem erről szól. Nem arról szól, hogy sebtében bedobunk egy törvényjavaslatot, amelyben hipp-hopp, átgondolatlanul összevonjuk ezeket az adókat, hanem egy alapos, reform-előkészítő munkáról szól, amelyben egyértelműen az adminisztrációnak és természetesen a terheknek, az adóterhelésnek és a járulékterhelésnek is csökkennie kell a reformmal együtt.
Úgy gondolom, hogy ez egy látszatjavaslat. Arról szól, hogy el lehessen mondani, hogy a kormány elindult az egyszerűsítés irányában, de ez valójában átgondolatlan. Arra kérjük a képviselőtársakat, támogassák ezeket a módosító javaslatokat, amelyek megakadályozzák a három adónem összevonását.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi