TÁTRAI MIKLÓS

Full text search

TÁTRAI MIKLÓS
TÁTRAI MIKLÓS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Dehogynem gondolkodunk el, Tállai képviselő úr, és nem azért nem támogatjuk ezt a javaslatot, mert ellenzéki képviselők nyújtották be, vagy nem azért, mert nem lenne jó, ha lenne most mód adócsökkentésre. Teljesen világosan az a helyzet, hogy 2008-ban nincs mód az adók csökkentésére, a közterhek csökkentésére. Illetve egy esetben van mód, de ilyen javaslat még önöktől sem érkezett, hogy ha azonos nagyságrendben a költségvetés kiadási oldalához is hozzányúlunk. Ez a javaslat, amelyről negyedórája vagy 20 perce vitatkozunk, arról szól, hogy 200 milliárd forinttal kevesebb pénzt szedjünk be. Akkor 200 milliárd forinttal kevesebb pénzt kell elkölteni. Ennek ez a megfejtése.
Az a lehetőség, amelyet ön megfogalmazott, az a javaslat, amelyet ön felvetett, hogy az inflációs többletbevételből költsünk, ez azt jelenti, képviselő úr, hogy nem lesz pénz a nyugdíjasok nyugdíjemelésére, hiszen az inflációs többletbevételből a magasabb nyugdíjkiadásokat, a magasabb szociális kiadásokat kell a költségvetésnek finanszírozni. És ez még csak nem is a kormány döntésének a kérdése, be kell tartani a hatályban lévő törvényeket, és azokból ez következik. Szóval, lehet bevételmérséklésre javaslatot tenni, de konkrét kiadáscsökkentési javaslatot illik ezek mellé tenni.
Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy támogatja-e a kormány vagy szeretné-e a magyar kis- és középvállalkozások fejlődését, fejlesztését, természetesen igen. Az a javaslat, ami be van nyújtva, pont nem erről szól, képviselő úr. Mert ezzel minden magyarországi munkavállalónak, illetve a foglalkoztatónak, ha ezt együttesen nézzük, adnának önök támogatást, a multiknak adnának, amelyek a legtöbb járulékot fizetik, és a költségvetési intézményeknek adnának, akik a legtöbb járulékot fizetik. Éppen fajlagosan, arányosan a legkevesebbet azoknak a kis- és középvállalkozásoknak adnák, ahol napi problémák vannak. Arról volna sokkal értelmesebb vitatkozni és gondolkodni, hogy célzottan annak a szférának, ahol ez érdemi segítséget jelent, miként lehetne többletforrást biztosítani. Ilyen módon az ő versenyhátrányuk semmivel nem csökkenne.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi