TÁTRAI MIKLÓS

Full text search

TÁTRAI MIKLÓS
TÁTRAI MIKLÓS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Szatmáry képviselő úr, sajnálom, ha nem volt érthető, amit az imént mondtam. Egyrészt azt mondtam, hogy teljesen világos most a helyzet, be van nyújtva egy adótörvény-javaslat, és be van nyújtva egy költségvetés. A kettő között van némi számszaki összefüggés: az adótörvény-javaslat biztosítja a költségvetés bevételi oldalát. Ha valaki olyan adómódosító javaslatot fogalmaz meg, ami alapján a bevételek csökkennének - teljesen mindegy, hogy 2 milliárd forinttal vagy 200 milliárd forinttal -, akkor a költségvetésben a kiadási oldalhoz ugyanilyen összeggel hozzá kell nyúlni. Ha kisebb a bevétel, kisebb kell legyen a kiadás. Ez a javaslat semmiről nem szól, csak arról, hogy a bevétel legyen kisebb, és egy árva szót nem tartalmaz arról, hogy a kiadásokban, a költségvetésben hogyan menjünk ennek utána. Annyit mondtam, hogy ez így nem kerek, ez így nem korrekt.
Én nem mondtam azt, hogy hátrányos lenne a kis- és középvállalkozásoknak bármiféle járulék- vagy akármilyen adóteher-csökkentés. Nyilván nem lenne hátrányos, nyilván jó lenne, ez általában mindenkinek jó. Azt igyekeztem az előbb elmondani ezzel a javaslattal, hogy mindenki fizessen kevesebbet. Nemcsak az a kör kapna, akinek egyébként adni akarnak önök az elmondottak szerint, annak a körnek sokkal hasznosabban, sokkal kevesebb pénzbe kerülő módon is lehetne adni úgy, hogy akinek nem akarunk adni, annak meg ne adjunk. Ez a javaslat túl széles kört érint, a versenyhátrányát - és én ezt mondtam - nem csökkenti a hazai kicsiknek a hazai nagyokhoz, mondjuk, a multikhoz képest. Amikor van arra lehetőség vagy amikor van arra javaslat, hogy csökkenjenek a bevételek és csökkenjenek a kiadások, akkor lehet ennél jobb javaslatot, a hazai kis- és középvállalkozások számára célzottabb, az ő érdekeiket jobban szolgáló közteher-csökkentési javaslatot megfogalmazni.
Azt is elmondtam a korábbi felszólalásban, hogy ennek nem most van a kormány megítélése szerint az ideje, hanem fél év múlva. Boldogan fogunk önökkel arról tárgyalni, hogy azokat a többletbevételeket, amelyek befolynak majd a költségvetésbe, és befolytak eddig a feketegazdaság visszaszorítása révén, milyen módon fordítsuk például a hazai kis- és középvállalkozások terheinek a csökkentésére. Csak először lássuk, hogy mennyi ez a bevétel, és lássuk azt, hogy a kiadási és a bevételi oldala a költségvetésnek egyensúlyban van.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi