SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Vártam ezt a felszólalást, mert próbáltam higgadtan hallgatni kormánypárti képviselőtársaim benyújtott javaslattal kapcsolatos dicsérő szavait, és megpróbálok én is viszonylag a szakterületemhez hozzászólni, és a szakmaiságot képviselni, de azt elöljáróban el kell mondanom, hogy azt az optimizmust a kis- és közepes vállalkozások területén, amit itt a kormánypárti képviselőtársaim elmondtak, egyáltalán nem tudom osztani, és nemcsak én nem tudom osztani, hanem a szakmai szervezetek sem tudják osztani.
Mindenképpen szeretném a felszólalás elején leszögezni, hogy a 2008. évre szóló adótörvények nem tartalmaznak a hazai kis- és középvállalkozói szektor számára érezhető versenyképesség-javító intézkedést; nem tartalmaznak olyan javaslatokat, amelyek érdemben kezelnék a hazai kis- és középvállalkozások jelenleg nagyon-nagyon rossz gazdasági pozícióit, és nincsen a javaslatban olyan tartalom, amely kisebb módosításokat leszámítva, érdemben javítaná a helyzetüket.
Nagyon nehéz beszélni a 2008. évi adótörvényekről az előzmények ismerete nélkül, illetve anélkül, hogy valójában ezt összefüggéseiben látnánk. Itt több képviselőtársam a másik oldalról megjegyezte, hogy a 2008. évi adótörvényben különösebb, az adó mértékére vonatkozó változások nincsenek. Ha ezt önmagában tekintenénk, még azt is mondhatnánk, hogy ez egy pozitív fejlemény, ugyanis a vállalkozások életét, tudjuk jól, legtöbbször azzal is megnehezíti egy kormányzat, ha időről időre túl sok változtatást tesz be a javaslatba. De ha a problémát tágabb időintervallumon belül nézzük, akkor azt kell mondanunk, hogy sajnos a tavalyi és az idei évben meghozott nagyon kemény megszorító intézkedések miatt az, hogy a 2008. évi adótörvényekben nincs jelentős módosítás, ez egy nagyon nagy probléma, és nagyon súlyos következményekkel járhat a hazai kis- és középvállalkozásoknak.
De hogy ez a vita ne legyen csak a kormány és az ellenzék általában elcsépelt vitája, én szeretnék idézni egy, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában nyilvánosságra hozott szakértői véleményből, ami talán némi eligazodást adhat mindenkinek. Így szól: “Az idei évi javaslatokban a legnagyobb teher éppen az, hogy nyoma sincs annak a szándéknak, hogy a tavaly átmenetiként bevezetett intézkedéseket vissza akarnák vonni. Így sajnos az a pesszimista várakozás igazolódott be, hogy az átmenetinek ígért adóteher-növekedés rajta marad a magyar vállalkozói körön, tartósan rontva annak versenyképességét.”
(14.40)
Azt hiszem, ez az egy mondat nagyon tömören és nagyon világosan mutatja a gazdasági szektornak és azon belül is a hazai kis- és középvállalkozásoknak az adótörvényekkel kapcsolatos véleményét. Itt már azt a mondatot csak félve idézem, ami arról szól, hogy a kormány még azt a kisebb jelentőségű ígéretét sem tartotta be, amiben az OÉT-tel abban állapodott meg, hogy amennyiben a konvergenciaprogram végrehajtása jobban alakul a vártnál, a pluszbevételek elosztásáról tárgyalnak az érdek-képviseleti szervekkel.
Összességében tehát azt tudom mondani, hogy a legnagyobb gond az adótörvényekkel nem az, ami benne van, hanem az, ami nincs benne. Vagyis nincs benne érezhető, a vállalkozások mindennapjai számára kézzelfogható, jelentős könnyítés az idei évhez képest. S mivel az idei év egy nagyon-nagyon nehéz év volt a hazai vállalkozások számára - hadd említsem itt csak azt meg, hogy elvárt adó, szolidaritási adó, az eva megemelése, a dupla járulékfizetés, és még sorolhatnánk az intézkedéseket -, tehát egy ilyen év struktúrájának a fenntartása a következő évre azt vetíti előre, hogy a következő év is nagyon-nagyon nehéz lesz a hazai vállalkozások számára. Mondhatni azt is bizonyos statisztikai adatok alapján, hogy jó néhány vállalkozás számára végzetesen nehéz év lesz. Ugyanis talán mindenki számára ismert, hogy jelentősen növekedett az idei évben a csődeljárás alá vont vállalkozások száma, és a jelenlegi adótörvények fenntartása mellett az valószínűsíthető, hogy ez a következő évben is megmarad.
A benyújtott javaslat egyébként azt az ambiciózus címet kapta meg a kormányzati oldalról, hogy az egyszerűsítés éve lesz. Valóban, bizonyos tekintetben érdemtelen lenne, ha nem szólnánk arról, hogy vannak apróbb részek, amelyekben javít adminisztrációs terheken a javaslat, ugyanakkor más részeken - itt már szó volt róla -, például az alvállalkozók és a fővállalkozók közötti számlaadás kérdése tekintetében viszont egyszerűen olyan javaslatokat fogalmaz meg, amit a szakmai szervezetek kivitelezhetetlennek tartanak, és amely egyáltalán nem az egyszerűsítés irányába mutat. Egyébként ugyancsak a kamarai anyagokból ollózva tudom azt mondani, hogy a benyújtott javaslat lényegében egy toldozgató jogalkotást feltételez. Több mint 30 törvényt módosítunk a javaslatban több mint 400 paragrafuson, aminek csak a megértése és az alkalmazása is egy nagyon-nagyon nehéz feladat lesz a hazai vállalkozók számára. Ez a tömeg nem afelé mutat egyébként, hogy a vállalkozók élete egyszerűsödne.
Azt egyértelműen ki kell mondani, de szerencsére könnyű helyzetben vagyok, mert kormánypárti képviselőtársaim sem cáfoltak meg, hogy adócsökkentés márpedig nem lesz a javaslatban. Azt akartam volna mondani, hogy márpedig adóemelés lesz, de itt egy kicsit elbizonytalanodtam kormánypárti képviselőtársaim fölszólalásában, mert míg egyesek itt a kis adók összevonását tényként kezelték, mint a kormányzati fölszólalók is, addig egyes kormánypárti képviselőtársaim pedig megkérdőjelezték ennek a bevezetését. Ez némileg egyébként beleillik abba a sorba, amit a kis adók összevonása kapcsán kommunikál a kormány. Először beszél 5 kis adó összevonásáról, aztán a társadalmi vitára bocsátott javaslatban már 4 kis adó összevonása szerepel, a benyújtottban három. Ehhez tette hozzá azt Veres János pénzügyminiszter, hogy a kis adók összevonása nem jelentheti az adók emelését. Ehhez képest a javaslatban most szereplő tervezet igenis egyes vállalkozások számára adóemelést jelentene, hiszen egyes vállalkozások számára, akik nem fizették korábban mind a három járulékot, az egységes járulékfizetés igenis adóteher-növekedést jelentene.
Viszont azt meg kell mondanom, hogy ebből a tekintetből úgy értelmezem, hogy a kormánypárti képviselőtársaim is kihátrálni látszanak a kormányzat előterjesztéséből, és igazából ez csak egy olyan odadobott gumicsont lesz egy kormányzati kommunikációs tekintetben, hogy mondunk valamit, amiről tudjuk, hogy nem vezetjük be. Erről szóljon a vita, majd úgy látszódjon, hogy mi mégis hajlandóak vagyunk egyébként pozitív módon meghajolni a szakmai szervezetek véleménye alatt, visszavonjuk ezt a javaslatunkat. Ez egyébként arra jól szolgálna, hogy elterelje a legnagyobb problémáról a figyelmet, az adóstruktúra és adóterhelés mértékének változatlanságáról.
Még egy dolgot hadd említsek meg, ami részben a vállalkozásokat érinti, de globálisan igaz az egész költségvetésre. Itt többször elhangzott az, hogy adóteher-növekedés lesz, avagy nem lesz adóteher-növekedés. Ugyancsak azt gondolom, hogy kicsit fönntartással kezelem a kormánypárti képviselőtársaimnak a statisztikai adatokra vonatkozó megjegyzéseit. Ez lehet, hogy az én rosszindulatom, de nem a mi oldalunk beszélt statisztikák kozmetikázásáról. Én megint csak a szakmai szervezetek álláspontját tudom ebben a tekintetben irányadónak venni, és ők azt fogalmazták meg, hogy itt a kormány megint önmagához képest sem konzekvens, ugyanis a GDP-arányos adóteher-növekedésnek a konvergenciaprogramban a következő évben 0,3 százalékos csökkentését tervezte. Ehhez képest a szakmai szervezetek számítása szerint 0,4 százalékkal nő is az adóterhelés. Tehát ebben a tekintetben azt mondhatjuk, hogy igenis van bizonyosfajta adóteher-növekedés, de továbbra is valószínűleg a legnagyobb gond az, hogy alapvetően nem változtat a jelenlegi nagyon-nagyon nehéz helyzeten a vállalkozások tekintetében az előterjesztés.
Még egy gondolat, ami a szürkegazdaság kifehérítése kapcsán merült föl. Azt gondolom, hogy egyébként nem járunk akkor jó úton, noha abban egyetértek, hogy valóban az adóalanyiság kiterjesztése a cél, de nem feltétlenül jó az, ha a fürdővízzel a gyereket is kiöntjük. Vagyis azok a szankcionális rendszerek, amiket itt be kívánnak vezetni, például az 50 százalékos adóbírság olyan esetekben is, amikor egyébként az adóhatóságot a beszedett adók tekintetében nem éri kár, arrafelé mutat, hogy ennek a keresztes hadjáratnak a szürkegazdaság megtisztításában lesznek, hogy úgy mondjam, civil áldozatai is. Mert azzal, hogy egy-egy kisvállalkozónak egyébként az alkalmazottja nem ad számlát harmadszorra is, és bezáratják egy hónapra az üzletét, lehet, hogy az egész vállalkozást és több embernek a keresetét tönkreteszik. Úgyhogy itt azért mértékletességet kérek, még a célok egyébként elismert és általunk is elfogadott teljesítése esetén is.
Összességében azt tudom mondani, hogy a beterjesztett javaslat, mivel a legfontosabb kérdésről, a kisvállalkozókat leginkább érintő, a versenyhátrányukat leginkább jelentő, az élőmunkát terhelő járulékok tekintetében nem mozdul el az idei évről, tehát ugyanilyen nehézségek elé néznek a vállalkozások, ezért azt tudom mondani, hogy a polgári oldal, a vállalkozások számára egy olyan javaslat, ami érdemben nem csökkenti az ilyen jellegű járulékokat, nem elfogadható. Teszem hozzá, akkor egyébként, amikor az adatok alapján körülbelül 50 milliárd forinttal többet vesznek be a vállalkozóktól 2005-ben, mint 2007-ben. Ezt az 50 milliárd forintot igenis lehetne fordítani egyébként az élőmunka terhének csökkentésére.
Amennyiben ezt nem tartalmazza, nem kerül valami módon kezelésre, ez a javaslat nem elfogadható sem számunkra, sem a vállalkozók számára.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi