BAGI BÉLA

Full text search

BAGI BÉLA
BAGI BÉLA (Fidesz): Igyekeztem kivárni a végére, hogy - hogy mondjam? - egy felszólalással talán el tudjam intézni, amit szeretnék mondani.
Mindjárt az 1. §-hoz, ha már ilyen széles spektrumban tárgyaljuk ezt a törvényjavaslatot, szeretném megemlíteni, hogy - és egy kicsit vissza kell utalnom a nyár végéhez - több aggályom van. Azt hiszem, elég nagy számú konkrét módosító javaslatot adtam be, de egy csomót nem tudtam beadni, mert egészen egyszerűen a koncepciót nem lehet látni a törvényből.
(23.20)
Kérdéseim vannak, egészen egyszerűen értelmezési problémáim vannak mindjárt a hatályba léptető paragrafussal kapcsolatban, hogy termőföldnek nem minősülő ingatlanokra kiterjed. Mit kell érteni a termőföld védelméről szóló törvényben termőföldnek nem minősülő alatt? Egy kicsit hasonló ez a kérdéskör, mint amit Kékkői Zoltán tett fel, hogy hogyan kerül ide a szőlő, vagy miért csak a szőlő, és mi van az összes többi ágazattal. Ez is ilyen típusú törvény. A termőföld védelme és minősítése helyett a termőföldvédelem, földminősítés és talajvédelem kifejezések szerepelnek, és nagyon sok esetben mintha egy ilyen konfúz fogalomhasználat lenne, mert például az alaptörvény a földet nem is definiálja, ugyanakkor pedig földvédelmi eljárásról beszél már a 2. §. Tehát ameddig a földet e törvény vonatkozásában nem definiáljuk, akkor hogyan tudunk földvédelmi eljárásról beszélni? Illetve akkor tisztázni kellene, hogy mit értünk termőföld, föld, talaj alatt, plusz még hozzáteszem, hogy e törvény vonatkozásában ingatlan alatt mit értünk. Az ingatlan - mindenféle lexikon és Ptk. tanulmányozása után is - egy gyűjtőnév. Mert ugyancsak az 1. §-ra visszatérve, a zártkert alatt külterületi földet kell érteni, holott a zártkert leginkább felépítménnyel rendelkező termőföld a legtöbb esetben. Tehát ezt is definiálni kellene, mert akkor jobban kiderülne a törvényalkotó szándéka.
A művelési ág a 3. §-ban szerepel. Jó lenne tudni, hogy a jogalkotó ingatlanügyről vagy földügyről kíván-e beszélni. Egyébként ez az egész ingatlanügy, ingatlanügyi hatóság egészen szokatlanul nagy számban fordul elő a termőföld védelméről szóló törvényben. Tehát az embernek olyan furcsa érzése van, mindig vissza kell lapozni a törvény elejére, mintha nem is arról lenne szó. Egyébként is a szabályozásban, amit Farkas képviselő úr is felvetett, túlteng a pénzbehajtó funkció, nagyon is érzékelhető, hogy ezek a hatóságok mintha önellátásra lennének szorítva, és most a törvényt alájuk kell tenni, hogy be tudják gyűjteni a pénzüket.
Ugyanakkor egy másik, hogy a szabályozás, az, hogy a földvédelemmel kapcsolatban a fizikai védelme, a nyilvántartás, a közhiteles nyilvántartás s a többi még csak-csak elfogadható, de én a talaj védelmét, tehát a minőségi védelmét látom rendkívül alulszabályozottnak. Nem fogalmaz meg szakmai követelményeket e vonatkozásban. Én most ezeket szerettem volna gyorsan szóba hozni, mert az összes módosító javaslatommal, amelyet beadtam - kíméletes vagyok önökhöz -, most mindegyikkel nem szeretnék foglalkozni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi