DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság a szeptember 5-ei ülésén tárgyalta meg ezt az igen jelentősnek tartott törvényjavaslatot. Kiemelte a bizottság az ülésen, hogy jelentősnek tartja elsősorban azért, mert az Alkotmánybíróság határozatának értelmében mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés orvoslására irányul, másrészt pedig azért, mert az 1976. évi 24. törvényerejű rendelet, amely a hatályos jogszabály a kisajátítási ügyekben, több vonatkozásában idejét múlta, egyes intézményeit már nemcsak meghaladta az idő, hanem bizonytalanságot is okozott a kisajátítási eljárásokban.
Különös tekintettel ezekre a szempontokra, a törvényhozó eleget tett az alkotmánybírósági határozatban megállapított kötelezettségeinek, mert mindazok tekintetében a törvényjavaslat konkrét és új rendelkezéseket tartalmaz. A bizottsági ülésen kiemelésre került a kisajátítási célok, a kisajátítással kapcsolatos eljárás, a kártérítésre vonatkozó részletes szabályok meghatározása, továbbá a kisajátítási eljárás során a szakértői tevékenységgel kapcsolatos eljárásjogi intézmények megállapítása is.
(13.50)
Foglalkoztunk a bizottsági ülésen a jogorvoslati lehetőségek biztosításával, továbbá azzal, hogy magának a kisajátítási eljárásnak mint intézménynek a céljai és a lehetőségei is megváltoznak a törvényjavaslatban. Valamint az is szóba került, hogy a rendelkezéseknek megfelelően a kisajátítás egy úgynevezett végső eljárás, hiszen akkor kerülhet alkalmazásra, ha a kisajátítást kérő az ingatlant egyébként - tehát adásvétellel, csere útján avagy bejegyzett jogok csökkentésével - nem tudja megszerezni. Ekkor kerülhet sor a kisajátítási eljárásra, természetesen megfelelő határozat alapján, és olyan eljárási garanciák mellett, amelyek biztosítják, hogy mind az egyén, mind pedig a kisajátítást kérő szervezet jogai megfelelően érvényesítésre kerüljenek.
Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság a fentiek miatt a törvényjavaslatot 17 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett ajánlotta általános vitára alkalmasnak.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi