DR. KONDOROSI FERENC

Full text search

DR. KONDOROSI FERENC
DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kisajátítás hatályos szabályrendszerét az elmúlt időszakban több alkotmánybírósági döntés is érintette. A 35/2005-ös alkotmánybírósági határozat a szabályrendszer egészét vizsgálva mulasztásos alkotmánysértést állapított meg. E döntés szerint a jelenlegi szabályozás nem tesz eleget az alkotmány 13. § (2) bekezdésében megfogalmazott követelményeknek.
A döntés értelmében a hatályos szabályozással kapcsolatban négy lényegi probléma merül fel. Az első kérdéskört úgy lehetne megformulázni, hogy a kisajátítási célokat, feltételeket túl általánosan határozza meg a hatályos szabályozás, és rendkívül tág mérlegelési lehetőséget ad az eljáró hatóság számára. Ugyancsak problémát okoz, hogy a kisajátítással csak az állam, illetve az önkormányzat szerezhet tulajdont, holott a jelenlegi viszonyok között a kisajátítási célként szabályozott tevékenységet már nem csak állami, illetve önkormányzati szervek valósítják meg. Nem garantálja kellően az azonnali, teljes és feltétlen kártalanítást a hatályos szabályozás, és emellett meg kell említenem azt is, hogy a szabályrendszer törvényi szinten való megfogalmazására van szükség.
Az alkotmány 13. §-ának (2) bekezdése szerint tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet. Az alkotmány tehát a jogalkotó feladatává teszi, hogy meghatározza azokat az eseteket, azoknak a közérdekű céloknak a körét, amelyek esetében kisajátításnak van helye.
(Török Zsoltot a jegyzői székben Nyakó István váltja fel.)
Mindebből következően szükségessé vált a hatályos szövegben szereplő kisajátítási jogcímek áttekintése és annak megállapítása, hogy a megváltozott gazdasági-társadalmi viszonyok között is közérdekű céloknak tekinthetők-e, illetve megjelentek-e más közérdekű célok, amelyek a kisajátítás alapjául szolgálhatnak. Emellett egyértelműen ki kellett alakítani azt a feltételrendszert, amely mellett az adott közérdekű cél a kisajátítás alapja lehet.
A törvényjavaslat e felülvizsgálat eredményeként a jelenleg meglevő kisajátítási célokból egyeseket elhagy, például az állami vagy önkormányzati beruházásban megvalósuló tömbszerű vagy telepszerű lakóházépítést, másokat szűkít, például az állami, önkormányzati szervek elhelyezését szolgáló kisajátítási jogcím meghatározását. A jogcímek többségét - az Alkotmánybíróság által megkövetelt szempontokhoz igazodva - megtartja, emellett néhány további, az érintett tárcák által - az időközbeni változásokra tekintettel - szükségesnek tartott eseteket is megfogalmaz, például a nemzetközi szerződésben vállalt földcserét. A javaslat a meghatározott célok érdekében történő kisajátításhoz konkrét, részletes feltételrendszert kapcsol.
A tulajdonszerzés körében a javaslat - az Ab-döntés indokolásában foglaltakra tekintettel - megnyitja az államon és az önkormányzaton kívül a közérdekű célt megvalósító, illetve közérdekű tevékenységet végző más szerv tulajdonszerzésének lehetőségét is.
A javaslat bizonyos körben a közérdekű cél megvalósítójának közvetlen tulajdonszerzését biztosítja. Az ezen kívül eső körben a javaslat szerint az állam, illetve az önkormányzat szerez tulajdont, amely versenyeztetés és ellenszolgáltatás nélkül adja a közérdekű cél megvalósítójának tulajdonába, vagyonkezelésébe vagy használatába az ingatlant, amennyiben a tulajdonosi jogokat gyakorlóval létrejött megállapodás vagy jogszabályi rendelkezés alapján a megszűnt tulajdonért és megszűnt jogokért járó kártalanítást a közérdekű tevékenység végzője fizette meg. A javaslat emellett egyértelműen meghatározza azokat az eseteket, amikor ez utóbbi körben a tulajdonba adás nem lehetséges.
A javaslat a kártalanítás tekintetében részletes szabályrendszert tartalmaz, amit részben a hatályos szabályrendszerre, részben az Alkotmánybíróság döntésében megfogalmazott szempontokra tekintettel állapít meg. A javaslat kimondja, hogy a kisajátított ingatlan tulajdonosát a tulajdon elvonásáért, az ingatlanon fennálló jog jogosultját pedig joga megszűnéséért teljes, azonnali és feltétlen kártalanítás illeti meg.
Tulajdon kisajátításánál a kártalanítás megállapításának alapja az ingatlan helyben kialakult forgalmi értéke. Ez valamennyi ingatlan, így a termőföldek esetében is irányadó. Ha az ingatlan valóságos forgalmi értéke - összehasonlításra alkalmas ingatlanok, illetve ezek forgalmának hiányában, vagy a forgalmukra elrendelt korlátozás, illetve más ok miatt - nem állapítható meg, a kártalanítás az ingatlan értékére kiható, a javaslatban szereplő releváns szempont alapján állapítandó meg. A kártalanítás alapvetően pénzben történik, de a felek a csereingatlannal való kártalanításban is megállapodhatnak.
A kisajátítás a tulajdon eredeti szerzésmódja, ennek megfelelően a kisajátítás alapján az ingatlan tehermentes tulajdonának megszerzésére kerül sor. Ettől függetlenül a javaslat bizonyos körben - amelynek eseteit az alkotmányosság igényének megfelelően konkrétan meghatározza - lehetőséget ad egyes terhek, tulajdoni korlátozások, illetve jogok fennmaradására. Ennek indoka, hogy a kisajátítás alapjául szolgáló közérdekű cél adott esetben e terhek, korlátozások, illetve jogok fennmaradása esetén is megvalósulhat.
Az ingatlanon fennálló jogok megszűnéséért járó kártalanítás szabályait a javaslat szintén részletesen tartalmazza. A megszűnt jogokért járó kártalanítást az ingatlan tulajdonjoga elvonásáért járó kártalanításnál figyelembe kell venni, azaz le kell vonni.
A szabályozás természetesen részletesen tartalmazza a kisajátítással kapcsolatos eljárási szabályokat is. Az Alkotmánybíróság egy másik döntésében, egy 2006. évi júniusi döntésben - bizonyos rendelkezések megsemmisítése mellett - szintén mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a kiszolgáló út, lakóút céljára történő lejegyzés intézményével kapcsolatban, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény vonatkozásában. A javaslat az úgynevezett lejegyzés jogintézménye tekintetében is eleget kíván tenni az alkotmányos követelményeknek.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat előbbiekben kifejtett célja tehát az, hogy a teljes körű és alkotmányos szabályrendszert megteremtse az ingatlanok kisajátításával kapcsolatban. Kérem, hogy a parlamenti vita keretében hozzászólásaikkal, majd támogató szavazataikkal e rendezéshez hozzájárulni szíveskedjenek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi