KISS ATTILA

Full text search

KISS ATTILA
KISS ATTILA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Hajdúböszörmény város Magyarország keleti, Hajdú-Bihar megye északi részén, Debrecentől 17 kilométerre helyezkedik el. Az ország negyedik, a megye második legnagyobb területű települése 36 ezer hektár nagyságú területével. Három külterületi lakott hely kapcsolódik hozzá: Bodaszőlő, Hajdúvid, Pród településrészek. A város állandó népessége 2007. január 1-jei állapot szerint 32 103 fő. A népesség 2006-ban 473 688 esetben vette igénybe az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásait, ami azt jelenti, hogy minden hajdúböszörményi polgár átlagban több mint 15 esetben fordult meg a különböző rendeléseken.
Hajdúböszörmény és vonzáskörzete 35 ezer lakosának járóbeteg-szakellátását döntően a hajdúböszörményi rendelőkben végzik. A rendelőintézet központi épületében 13 szakrendelés nyert elhelyezést, további kettő egy másik épületben. A szakrendelések mindegyikét - egyet kivéve - vállalkozó orvosok működtetik, akik közvetlenül kötöttek finanszírozási szerződést a Hajdú-Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, így önálló egészségügyi szolgáltatóknak tekinthetők.
A 2006. évi CXV. törvény értelmében a finanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles vizitdíjat beszedni minden esetben, kivéve, ha az ellátás a jogszabály alapján vizitdíjmentes. A törvény alapján, ha városunkban egy beteget egy adott napon több szakrendelésre elküldenek, annyiszor 300 forintot kell befizetnie, ahány szakrendelésen járt. A törvény értelmében rosszabb esetben egy napon akár több ezer forintot is kifizethet egy böszörményi beteg, illetve egy Böszörményben gyógyulni kívánó beteg.
A 2006. évi CXV. törvény 7. § (10) bekezdése szerint, amennyiben a biztosított ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat az (1) bekezdés c) pontjától eltérően csak egyszer kell megfizetni.
Ez év tavaszán állásfoglalást kértünk az akkori egészségügyi minisztertől, dr. Molnár Lajostól arra vonatkozóan, hogy a járóbeteg-szakellátásban az egyes szakrendelések külön-külön jogosultak a vizitdíjra, vagy csak egyszer, az először igénybe venni kívánt szakrendelésen. A minisztérium osztályvezetőjétől, dr. Rádai Tamástól a következő választ kaptuk: “Ha valamely szakrendelő épületében több olyan egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet működik, amelyek önálló működési engedély alapján az OEP-pel külön-külön kötöttek finanszírozási szerződést járóbeteg-szakellátásra vonatkozóan, e szolgáltatók a 2006. évi CXV. törvény 7. § (10) bekezdése alkalmazásában önálló szolgáltatóknak minősülnek. Ha a biztosított egy napon nem ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál vesz igénybe több járóbeteg-szakellátást, a vizitdíjat nem csak egyszer kell megfizetnie. Felhívom a figyelmét, hogy jelen tájékoztatásom a 60/1992. AB-határozat szerint nem tekinthető kötelező erejű jogi állásfoglalásnak.” - így kezeljék, szól a minisztériumi levél.
Az állásfoglalást megelőzően a járóbeteg-szakrendelések orvosai egyöntetűen vállalták, hogy március 1-jéig a vizitdíjat csak egyszer igénylik, az első jelentkezés helyén, akkor is, ha a beteg egy napon több járóbeteg-szakellátást keres fel. Orvosi értekezleten ezt a határidőt többször meghosszabbították.
A vizitdíj bevezetésével városunk lakossága hátrányos helyzetbe került, s településünkön az esélyegyenlőség csorbát szenved. A hivatkozott törvény rendelkezései szerint az egészségügy területén sérül az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 4., 24., illetve 25. §-a is. Kérem az egészségügyi kormányzat illetékeseit, hogy ezen ellentmondás megszüntetésére szíveskedjenek intézkedni, s lehetővé tenni, hogy Hajdúböszörményben is csak az első megjelenés helyén kelljen a járóbeteg-szakellátáskor fizetni a betegnek.
Csupán a nyomaték kedvéért említem meg, hogy az országban számos településen szembesülnek hasonló gondokkal. Tájékoztatásul közlöm, hogy elhangzott hozzászólásommal azonos tartalmú levéllel kerestük meg a tárca államtitkárát. A kérdés fontossága és sürgős határideje miatt gondoltam elmondani ezen problémát itt, a tisztelt Ház falai között is.
Köszönöm. (Ékes József tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi