HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Legyünk optimisták! Ne csak arról beszéljünk, hogy miben vagyunk utolsók Európában, hanem arról is, hogy miben vagyunk elsők. Egyet mondanék rögtön: Magyarországon dolgoznak a legtöbben vasárnap.
Mit jelent ez? Ha másképp fogalmazom, azt mondom, hogy nálunk adják a leggyengébb védelmet a munkavállalóknak. Hiszen ez csak a jéghegy csúcsa - valami nincs rendben nálunk.
Mit akarunk tenni, milyen eszközökkel és kik ebben a társaink? A Kereszténydemokrata Néppárt egy mozgalmat indított el, amelyhez sokan csatlakoztak; törvénymódosítást adunk be, és Alkotmánybírósághoz fordulunk.
Azt mondhatnák erre, hogy a szabad vasárnap kérdése egy tipikus szociáldemokrata követelés - az is. De keresztényszociális is; mi ebben a hangszerelésben adjuk most elő. S remélem, ha egyszer majd felerősödik Magyarországon a szociáldemokrácia, és a kormánypártoktól nemcsak neoliberális hangok hallatszanak, akkor ők is megfogalmazzák szociáldemokrata módon ezt; addig viszont javasoljuk, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz.
Végül: mit is jelent ez a kérés, ez az igény? Azt, hogy a vasárnap legyen a családé, a barátoké és a pihenésé. És tegyük hozzá azt, hogy ennél többet jelent a hívő ember számára. Nem lehet a vasárnapi pihenőnapot egy másik nappal pótolni, mert egy társadalmi szükségletet elégít ki; a családtagok és a barátok történetesen nem vasárnap dolgoznak.
S hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és nem elsősorban a kereskedelemről van szó, hadd igazoljam egy példával. Van Magyarországon egy gyár, gumigyár, amely 15-16 milliárdos állami támogatást kapott, 10 milliárd forintos adókedvezményt, és most kapott mellé egy 8 millió forintos munkaügyi bírságot.
(14.20)
Miért kapta ezt? Azért, mert 15-16-18 órát dolgoztatta folyamatosan a munkatársait, és azokat is, akiknél nem volt indokolt, augusztus 20-án is munkával látta el. Tehát van mit tenni ma Magyarországon. Bár megjegyzem, ez a 8 millió a huszon-egynéhány milliárdhoz képest nem látszik soknak, de hát itt tartunk.
Azt mondtam, hogy egy mozgalmat indítottunk el, amihez sokan csatlakoztak, többek között az MSZOSZ, egyhangú elnökségi döntéssel; többek között a Magyar Szociális Fórum vagy az Audi szakszervezete - ez megint csak azt mutatja, hogy nem kereskedelmi kérdésről van szó, mint ahogy elhangzott néhány héttel ezelőtt itt, a parlamentben - vagy a Sütőipari Dolgozók Szakszervezete. Itt az az érdekes, hogy a munkaadó, a Pékszövetség is csatlakozott. De több munkaadót említhetnék, olyan üzletláncokat, mint a Co-op, a Reál, a Honi, a CBA - miért pont ők? Azért, mert ez a kezdeményezés a kis- és középvállalkozások versenypozícióját próbálja erősíteni a multikkal szemben.
Engedjenek meg néhány gondolatot abból az alkotmánybírósági beadványból, amelyet benyújtottunk. Minek a védelmében szól ez a beadvány? A család intézményének a védelmében; a testi és lelki egészséghez való jog, a pihenéshez, a szabadidőhöz való jog védelmében; a gazdasági verseny szabadságának védelmében, ahogy az előbb utaltam rá; és végül a vallás szabad gyakorlásának védelmében is.
Egy olyan kezdeményezésről van szó, amely a magyar munkavállalók érdekében, a magyar társadalom megerősítése érdekében történik. És ha a “rend” szót sokan kifogásolják is, úgy gondolom, hogy a szabadságunk mellett rendre is szükség van. S higgyék el nekem, hogy a gazdasági haszna sokkal kisebb a vasárnapi munkának, mint a társadalmi kára.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi