PÁVA ZOLTÁN

Full text search

PÁVA ZOLTÁN
PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Kollégáim! A minisztérium ebben az évben felajánlotta, hogy Komló város önkormányzata vegye át a sikondai Bányászati Utókezelő Szanatóriumot, mert ez a tevékenység nem illik bele a GKM feladatkörébe. Örömmel jeleztük, hogy átvennénk az intézményt, de kértük, hogy azt az éves szinten 82-85 millió forintot biztosítsák számunkra, amely lehetőséget teremt arra, hogy mintegy 1500-1700 bányász - döntő többségében rehabilitált, nyugdíjas bányász, olajbányász és hozzátartozója - háromhetes bentlakásos turnusokban, kedvezményes áron - a mai napon számítva 1500 forint/fő/nap áron - kapja meg a gyógyászati ellátást.
Tekintettel arra, hogy ezt a pénzt csak kormányzati szervek kaphatják meg, felvetődött, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium venné át az üzemeltetéssel a szanatóriumot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, Tarcsi Gyula úr, a szanatórium átvétele, zökkenőmentes működtetése érdekében több egyeztető fórumot hozott össze, legutóbb június 25-én, amelyen sem az ÖTM, sem a MEH, sem pedig az NFÜ nem képviseltette magát.
Ebben a helyzetben önkormányzatunk sajnos nem tudott mást tenni, mint azt, hogy mint a regionális fejlesztési tanács tagja előzetes egyeztetések alapján elértem, hogy reális esélyünk van arra, hogy a ROP-III/1/3-as, egészségügyet érintő fejlesztések során mintegy 700 millió forintos pályázatot tudjunk benyújtani.
E hónap elején megdöbbenve kaptam a minisztérium levelét, amelyben jelzik, hogy megteszik az első lépéseket a szanatórium szanálására. Azóta összehívtak egy egyeztetést. Szeretném megtudni, hogy mi a minisztérium elképzelése. Megvalósulhat-e, hogy a 2118-as kormányhatározat módosításra kerül, ennek következtében nem kerül veszélybe az ott dolgozó 38 ember munkája, munkahelye, és nyilvánvaló, hogy nem veszélyezteti az előbb említett 1700 ember és a környékről bejáró, 15-16 ezer, járóbeteg-ellátásban részt vevő volt bányász ellátását.
Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi