BOTKA LAJOSNÉ

Full text search

BOTKA LAJOSNÉ
BOTKA LAJOSNÉ, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselőtársaim! Tisztelt Vendégek! Az oktatási és tudományos bizottság is megtárgyalta az előttünk álló napirendet, azaz a Szülőföld Alap 2005-2006. évi tevékenységéről szóló beszámolót. A bizottság többségi elfogadással, 13 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a beszámolót.
El kell önöknek mondanom, hogy a napirend tárgyalása során a bizottság tagjai igen nagy érdeklődéssel és aktivitással kezelték az írásos anyagot, és éltek azzal a lehetőséggel, hogy a Szülőföld Alapot kezelő iroda vezetői jelen voltak a bizottság ülésén.
Ha a vita során a kérdések tartalmát elemzem, azt kell önöknek mondanom, senki nem vitatta a Szülőföld Alap létrehozásának a célját, vagyis hogy a döntésünk célja az volt a 2005. évi II. törvényben, hogy a Szülőföld Alap egy olyan egymilliárd forint nagyságrendű elkülönített állami pénzalap legyen, amely támogatja a szülőföldön való boldogulást, az anyagi, szellemi gyarapodáshoz, az anyanyelv és a kultúra megőrzéséhez, valamint a Magyarországgal való kapcsolatok ápolásához nyújt anyagi támogatást.
Szintén nem vitatta egyetlenegy hozzászólás sem és kérdés sem azt, hogy az alap felhasználására kiépített mechanizmus vajon jól szolgálja-e a célt; vagyis hogy egy felállított 15 fős tanács, amelyben a határon túli szervezetek által delegáltak 50 százalékban szerepet vállalnak, illetve hogy három olyan szakmai kollégium döntsön a pályázati tartalmakról, a pályázati eljárásról, sőt a bírálatról, vagyis hogy ki a nyertes pályázó, amelyek tagjai az adott szakterületnek szintén választott, delegált képviselői.
Megismertük, hogy 2005-ben a pályázati kiírás a szervezeti változás következtében bizony túl későn került kihirdetésre, ebből következően az egymilliárd forintból a 975 millió forint, amit pályázatra fordíthatott az alap, több mint ötszáz pályázót sikerrel kecsegtetett, ugyanakkor a kifizetés a késedelmes pályázat okán áthúzódott 2006-ra. Ez okozhatott a pályázók és a programok számára problémát.
2006-ban 950 millió forintról döntöttek a kollégiumok, és több mint háromszáz pályázó részesült támogatásban. A kérdésekre kapott válaszból kiderült, hogy kettő, illetve három olyan pályázó volt, akik a formai követelményeknek nem felelve meg gyakorlatilag a kifizetésben késedelmet szenvedtek.
A bizottság tagjai végül hallgatólagosan is, de megerősítve is kimondták, hogy meg kell tanulnunk azt a pályázati fegyelmet, amely nyilván az elszámoláshoz és a felhasználáshoz köthető elvárás, hiszen közpénzekről van szó.
A beszámoló vitája során feltettünk olyan kérdéseket, amelyeket itt hallottunk más bizottságok esetében is, amelyeket természetesen a tájékoztatás, a nyilvánosság, illetve az az igény vezérelt, hogy ezek a pályázati összegek lehetőség szerint minél koncentráltabb programok megvalósítására adjanak lehetőséget, hogy minél nagyobb létszámú vagy minél hatásosabb, a célt támogató programokra ne aprózzuk szét a pénzt, tehát egy hatékonyabb felhasználásra kerüljön sor.
Összességében azt tudom mondani, hogy a napirend tárgyalása során tájékoztatást kaptunk a 2007-es változásokról is. Örülünk annak, hogy már az első féléves, tavaszi pályázatok lezárultak, és itt a napirend vitája kapcsán is felhívjuk a figyelmet arra, hogy figyeljék a civil szervezetek, érintettek az őszi forduló kiírását, mert azt szeretnénk, ha a rendelkezésre álló pénzt minél teljesebben felhasználnák.
Mint ahogy említettem, elnök úr, 13 igen, 7 nem szavazattal általános vitára a szakbizottság alkalmasnak tartja az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi