DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS, az MDF képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt határon túli Honfitársaink! Tisztelt Államtitkár Úr! Államtitkár urat mindig szívesen látom a parlamentben, a parlament folyosóján, de sajnálom, hogy most itt önnek kell helytállnia, és hogy a tettesek nincsenek itt. A tettesek és az értelmi szerzők, azok, akik ezt a Szülőföld Alapot és a mögötte meghúzódó koncepciót kidolgozták. Természetesen a Magyar Demokrata Fórumtól távol áll, hogy koalíciós éket próbáljon meg verni, az azonban számunkra elfogadhatatlan, hogy olyan személyek testesítik meg és művelik a kormány határon túli politikáját, akiknek a tevékenysége rosszul cseng. Rosszul cseng, akár ebben a teremben, akár pedig a határon túli magyarok túlnyomó nagy részének a körében.
Éppen ezért persze az előterjesztés akkori tettese, szerzője, előadója, Szilvásy György miniszter úr, aki akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezette, természetesen nincs itt, és örülök annak, hogy az államtitkár úr képviseli a kabinetet ebben a vitában. És azt sem mondom, hogy a tettesek személye hiányzik, csak azért illett volna valakinek eljönni azok közül, akiknek az elmúlt két esztendei munkáját, legalábbis annak egy szeletét most itt mérlegre vetjük, értékeljük. Ez a szelet anyagilag is és politikailag is igen fontos ügy, hiszen nem pusztán egy beszámoló tudomásulvételéről vagy elutasításáról volna szó. Nyilvánvaló és bizonyos vagyok benne, hogy a Magyar Országgyűlés ellenzéki pártjai is a maguk kritikai észrevételének az elmondása után támogatják vagy legalábbis tudomásul veszik ezt a beszámolót. Inkább arról van szó, hogy itt most ismét egy voltaképpen költségvetési vita körébe tartozó kérdésnek a vitáját vágja a kormány vagy a házvezetés szerencsétlen módon ketté, és ebben a keretben természetesen nincsen értelme, hogy számszaki vitáról sok szó essék, ezért itt remélhetőleg valóban tartalmi kérdések kerülnek megfogalmazásra.
Rögtön a bevezetőben szeretnék utalni arra, hogy itt a teremben ma többször elhangzott a “varratmentes Európa” kifejezés. Én tisztelettel mindnyájunkat óvnám ennek az őrültségnek a forgalmazásától, ez ugyanis nem más, mint egy rossz kereskedelmi mosóporszlogen. Európa nem varratmentes. Még az Európai Unió első köre, tehát a bővítések előtti Európai Unió sem volt varratmentes. Ahogy ezt a kommunisták mondták, azért, mert történelmileg így alakult.
Most beszélni varratmentes Európáról, akkor, amikor a trianoni brutális metszések, vágások, amputálások varratai nemcsak hogy még mindig itt vannak, hanem újabb és újabb problémákat szülnek, vagy a puszta létük állítanak a magyar nemzeti közösség és az anyaország kormánya, Országgyűlése elé konkrét feladatokat, akkor tisztelettel kérnék mindenkit - persze ez csak egy kérés -, hogy ezt a varratmentes Európát ne használjuk, mert önmagunkat nevettetjük ki, önmagunkat alázzuk meg ezzel a rossz szlogennel.
Európa már csak azért sem varratmentes, mert hiszen nekünk éppen a varratosságból, az igen durva fércelésekből és összenövésekből, szétválásokból következően számos feladatunk van, és ezek egyike a határon túli magyarság támogatása.
(11.30)
A beszámoló kapcsán két szempontra szeretném fölhívni a parlament és a kormányzat figyelmét. Mindenekelőtt újólag arra, hogy minden magyar kormánynak alkotmányos kötelezettsége a határon túli magyar közösségek támogatása, és ez nem ünnepi beszédeket és nem a megmaradásra való buzdítást jelenti, hanem támogatást. Ez nem politikai kegy, hanem nemzetstratégiai feladat, nem kínos penzum, amit különféle testületi és hatékonysági mutatványokkal kell letudni, hanem a források és az elosztás megszabott rendje. Annak idején a Magyar Demokrata Fórum a Magyar Állandó Értekezleten is és itt az Országgyűlésben is több alkalommal javasolta, többek között az éppen ilyen típusú, bár néha igen durva viták elkerülésének érdekében, hogy a Magyar Országgyűlés egyszer s mindenkorra költségvetési törvényben rögzítse annak a nem százaléknak, pusztán ezreléknek a számát, arányát, amit minden további vita nélkül ezentúl a Magyar Köztársaság költségvetése a határon túli magyarság támogatására szán.
Emlékszem, annak idején még Slota pártja minket a MÁÉRT-ot követően még azzal is megvádolt, hogy ötödik hadoszlopot kívánunk létrehozni a szlovák nemzet testében és egyéb őrültségeket. De azt nem ez a szocialista-liberális, hanem az előző szocialista-liberális kormányzat elutasította, hogy állapítsuk meg az isten tudja, hány ezermilliárdos magyar költségvetésben, nem százalékban, még egyszer mondom, ezrelékben, amiről nincs vita, amit ezentúl vitában csak akkor érintünk, hogy a pályázati rendszer vagy a szétosztás hogyan történjen; de hogy örökké arról vitatkozzunk, hogy sok-e ez az 1 milliárd, ami különben vagy 2 vagy félmilliárd, vagy 670 millió vagy 800, ezzel önmagunkat alacsonyítjuk le, és részben most is ezt tesszük.
A másik dolog, hogy oktalanság volna utólag tagadni vagy azt mérlegre tenni - persze ugye, a nyertesek boldogok és a vesztesek szomorúak -, hogy ki és mennyi támogatást kapott vagy nem kapott. A források mindig sokkal szűkösebbek annál, mint amennyire égetően szükség van, és minden konkrét döntés természetesen vitatható, ezért most csak az alapelvekről szólok.
A Magyar Demokrata Fórum - leszámítva természetesen azt, hogy a kárpátaljai és a vajdasági magyar nemzeti közösségek fokozottabb támogatásra szorulnak - az új támogatási rendszerrel már 2005-ben sem értett egyet, ezért a jelen beszámolót sem fogadja el, csupán tudomásul veszi.
A második szempont, amit a bevezetőben ígértem, éppen ez, a támogatás rendje, mert a beszámolóból az is kiderül, hogy a kormány és a határon túli szervezetek közötti kapcsolat jelen formájában tarthatatlan. Tarthatatlan, mert miután a kormány a MÁÉRT átalakítása helyett annak megsemmisítését választotta, a közalapítványi rendszer fölszámolásával éppen azokat a magyar szervezeteket degradálta puszta konzultánsokká, akik a legjobban tudják, hogy a közösségnek mire van szüksége. De tarthatatlan a helyzet azért is, mert a kormány sajátos perszonáluniót hozott létre, a miniszterelnök úr nevezi ki a támogatásokat eldöntő politikai testületet, amelynek ő maga a feje. Ez a testület dönti el, hogy kinek mire van szüksége a Kárpát-medencében, és ez az a folyamat, amiben a magyar szervezetek csak tanácsadóként lehetnek jelen.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái című, a KMKF állandó bizottsága által 2007-ben elfogadott előterjesztés megállapította, idézem: “Jól szervezett együttműködést a magyar kisebbségek és Magyarország konszenzuson nyugvó koncepciózus és áttekinthető közös fejlesztési, jogvédelmi és politikai törekvései képesek biztosítani, amelyek összességükben kijelölik a nemzetközi viszonylatban képviselendő magyar érdeket.” Folytatódik az idézet: “Koncepciózus és áttekinthető törekvések azonban csak megfelelően előkészített és konszenzuson - ezt nagyon szereti a szöveg - nyugvó stratégiák, illetve azok gyakorlati megvalósulására irányuló programok mentén alakulhatnak ki, ezért a jól működő hátország - egyébként azért idézem, mert egyetértek vele - fogalma feltételezi a magyar nemzet szakszerű és legitim, közös stratégiai tervező tevékenységét, illetve az ehhez szükséges egyeztető mechanizmusok működését.” Elnézést a fogalmazásért, nem én követtem el. (Derültség.)
A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a nemzetpolitikát ma alapvetően három nagy rendszer akadályozza. Mindenekelőtt a magyarországi belpolitika, ennek engesztelhetetlen pártpolitikai szembenállásai és a kormányzat súlyos és megalapozott erkölcsi, szakmai és politikai kritikával illethető intézkedései. Másodszor: a szomszédos nemzetállamok túlnyomó nagy többségének a gyakorlatban magyarellenes politikája az Európai Unión kívül és belül egyaránt. Az Unión belül ma a legmegdöbbentőbb példa a beneši dekrétumok, vagyis a fasizmus és a bolsevizmus örökségének soviniszta megerősítése Szlovákiában. Harmadszor: az uniós jogelvek elegyessége, érvényesítésük esetlegessége, az uniós intézmények érdektelensége és az Unió meghatározó államainak eltérő kisebbségpolitikai stratégiája.
A legnagyobb nehézséget pedig éppen az okozza, hogy a magyar nemzeti érdekérvényesítést kizárólag e három tényező határozza meg, miközben a magyar nemzeti közösségeknek és az őket mindenkor támogatni köteles kormánynak közülük csak egyre van közvetlen döntő ráhatása. Ez az egy pedig, ez az egyetlen faktor önmaga, önmaga nemzetstratégiai, vagyis bel- és külpolitikai, gazdasági, kulturális és a többi döntései. Az a bizonyos hátország, a Magyar Köztársaság az egyetlen térfél, ahol természetesen józanul, a világ és az európai politikai szomszédsági realitásoknak megfelelően mi magunk alakíthatjuk stratégiánkat, mi döntünk a belőle fakadó gyakorlati lépések megtételében.
Ezért az MDF álláspontja szerint legsürgősebb közös teendőnk a kedvező politikai klíma mielőbbi megteremtése legalább ebben az egy ügyben, miután ez az elemi feltétele a többire való közvetett sikeres ráhatásnak is. Ezért kárhoztatjuk mindenekelőtt a sokszor deklarált magyar konszenzus oly sajnálatos hiányát, ezért sürgetjük a pártpolitikák feletti stratégiai gondolkodást, hiszen a hátország kézzelfogható egyetértése politikai és közérzeti támasztékot kínálna a határon túli magyar közösségek képviselőinek is.
Ezért tartjuk ma is hibás döntésnek a HTMH megszüntetését, amely a néha valóban szükséges intézményi központosításnak, ám jelen esetben az átgondolatlan politikai centralizációnak esett áldozatául. Ezért tartjuk elfogadhatatlannak a támogatási rendszer már említett átalakítását és a kormányzat egyéb intézkedéseit, többek között a MÁÉRT intézményi reformja helyett annak megszüntetését, az Országgyűlés határon túli magyarok bizottsága felállítása elszabotálását, és a külügyi bizottságba való beleerőszakolását.
Mindezek következtében a legmagasabb szintű magyar-magyar politikai kapcsolatok intézményrendszere ma az integráció helyett a dezintegráció útját járja, szervezetek és ellenszervezetek, újabb fórumok és ellenfórumok jönnek létre. Ebben a helyzetben egyedül a KMKF, a többször idézett magyar képviselők fóruma valóban működőképes mint magyar interparlamentáris szerv. Ezért tehát a kormánynak ma már régen nem a MÁÉRT újraélesztésével kellene viaskodnia, hanem saját programja nemzetpolitikai fejezetének megfelelően a KMKF-et kellene hathatósan támogatnia.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az MDF azt javasolja, hogy az Országgyűlés törvényben rögzítse a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának jogi státusát. A jogszabály mondja ki, hogy a KMKF a Magyar Országgyűlés szerve, nem néhány nemzetét szerető képviselő magánkezdeményezése, akik időnként összeülnek, mert kedvelik egymást, és van miről beszélniük, hanem rögzítsük, hogy a KMKF a Magyar Országgyűlés szerve. Mondjuk ki azt is, hogy a kormány ne csak utólagos tájékoztatással, hanem a döntések előkészítésében is álljon a szervezet rendelkezésére. A kormány a költségvetés tervezése során pedig vegye tekintetbe a KMKF működési költségeit is, az Országgyűlés költségvetési fejezetében is érvényre juttatva a pártpolitikai célok fölött álló közös nemzetpolitika támogatását.
A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a nemzeti önazonosság megőrzését szolgáló fejlesztési politika, az autonómia és a nyelvhasználat ügye, a kisebbségi diszkrimináció elleni küzdelem, valamint az Európai Unión kívül rekedt magyar nemzeti közösségek jövőjének kérdései csak így vonhatók ki a pártpolitikából. Ez az elemi feltétele a nemzetstratégiai minimumokban való megegyezésnek, majd az egységes jövőkép kialakításának.
A költségvetési bizottság indítványát - minek alkalmából voltaképpen mindezeket a gondolatokat elmondhattam, amely indítvány címében ugyancsak a beszámoló elfogadását, szövegében azonban csak tudomásulvételét kéri az Országgyűléstől - a Magyar Demokrata Fórum a szokásoknak megfelelően ilyenkor támogatja, azzal együtt, hogy természetesen az alapkérdésekkel nem értünk egyet, az utólagos mérlegre tételben pedig megbízunk az Állami Számvevőszék ítéletében.
Köszönöm a figyelmüket.
(11.40)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi