KISS FERENC

Full text search

KISS FERENC
KISS FERENC, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság ez év február 27-én tárgyalta a T/2160. számú törvényjavaslatot, amely az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szól.
Mint ahogy az államtitkár úr is elmondta, a javaslat több, összesen öt jogszabály együttes módosítását tartalmazza, ilyen például a munka törvénykönyve, amely a szabadságkiadás szabályainak módosítását jelenti, amelyre az alkotmánybírósági határozat következtében kerül sor, és erre március 31-ig adott határidőt az Alkotmánybíróság.
A kormányzati javaslat abból indult ki, hogy az Alkotmánybíróság ugyan alapjognak tekinti a szabadsághoz való jogot, de nem zárja ki azt, hogy ennek kivételére bizonyos meghatározott esetekben a tárgyévet követő évben kerüljön sor. Azt viszont nyomatékosan előírta, hogy ennek körülményeit pontosan meg kell határozni, tehát ez csak korlátos lehet.
A kormányzati javaslat egyik eleme az, hogy a rendes szabadságnak maximum egynegyedét lehet átvinni a következő évre, és ez két esetben lehetséges: az egyik valamilyen rendkívüli körülmény, például katasztrófa, amely ezt szükségessé teszi, vagy pedig kivételes gazdasági érdek, amelynek a pontos megfogalmazására kell sort keríteni.
A javaslat egy másik pontja a postai törvényt változtatja. Itt két alapvető szempont van: az egyik, ami talán egy kicsit messzebb vezet, a postai szolgáltatás és a saját kézbesítés elhatárolása, ami egy közelebbi dolog, itt nevezetesen a munkaerő-kölcsönzés alkalmazásának a pontosításáról van szó.
A postáról szóló törvényben bizonyos fenntartott postai szolgáltatásokra a postának 2009-ig kézbesítési monopóliuma van, és - itt vezet át a módosítás a bizottságnak a kompetenciájába - amennyiben ez nincs szabályozva, a posta tájékoztatása szerint ez több ezer ember foglalkoztatását veszélyeztethetné. Hangsúlyozom: csak már elfogadott jogszabályok betartásához nyújt segítséget magának a törvénynek a pontosítása; másrészt a definíciók tisztázása pedig a Nemzeti Hírközlési Hatóság munkáját segíti, amely kontrollálja azokat a szerveket, amelyek hivatásszerűen kézbesítenek, és nem saját küldeményeiket továbbítják.
Továbbá a Bérgarancia Alap módosításával kapcsolatban a törvénytervezet több olyan pontosító szabályt tartalmaz, amely a garanciából eddig eljárási okok miatt nem részesülő munkavállalók jogainak érvényesülését segíti elő. Egyértelműen kerül továbbá meghatározásra az egy munkavállaló után igénybe vehető támogatás mértéke. Ezen túlmenően a módosítás több olyan szabály koherens egységét teremti meg, amely a felszámolót jogszerű eljárás lefolytatására ösztönzi a munkabérnek a munkaerő-piaci alap bérgarancia-alaprészéből történő megigénylése és a munkavállalók részére történő kifizetése tekintetében.
A javaslat további célja, hogy egyes munkajogi szabályokat pontosítson, különös tekintettel a munkaerő-kölcsönzés 2006. január 1-jétől hatályos szabályaira, a jogalkalmazási gyakorlat számára egyértelművé tegyen. A munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény módosítása a fővállalkozó felelősségét vélelmezi a munkahelyi ellenőrzések során.
Ami a foglalkoztatási törvény módosítását illeti, a javasolt szabályozásnál volt olyan technikai probléma, hogy Budapesten nincsen kistérségi társulás, ebből kifolyólag mindenképpen hozzá kellett nyúlni a szabályozáshoz.
A bizottság a február 27-én megtartott ülésén 10 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi