DR. SPIÁK IBOLYA

Full text search

DR. SPIÁK IBOLYA
DR. SPIÁK IBOLYA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Békés megyében megdöbbenéssel értesültek arról az emberek, hogy harminc településen megszüntették a mozgó szakorvosi szolgálatot. Az ok egyértelmű: pénz- és orvoshiány.
(17.20)
A forráskivonások miatt nincs elég pénzük az önkormányzatoknak, nincs pénze a megyei kórháznak sem, az OEP-finanszírozás pedig nem fedezi a költségeket, elégtelen a működési feltételek biztosítására. A mobil szakrendelés keretében hetente egy-egy napon gyermek- és nőgyógyászati szakrendelés működött a településeken.
Mi fog történni most az amúgy is hátrányos helyzetű térségben? A szülők nehezebben, sőt esetenként egyáltalán nem tudják megoldani a 20-30 kilométeres utazást a gyermekorvoshoz. Gondoljanak bele: autó nélkül, kisgyermekkel egy órát utazni, mindezt azért, mert megszüntették a mobil szakellátást. Ugyanez a helyzet a nőgyógyászati vizsgálatok esetében is, kevesebben fognak orvoshoz fordulni, miközben tudjuk, milyen szomorú statisztikai adatainak vannak például a méhnyakrákszűrés tekintetében. Az ellátás megszüntetése tehát nemcsak a gyógyítás, de a megelőzés szempontjából is aggályos.
Tisztelt Miniszter Úr! Hol itt a sokat hangoztatott esélyegyenlőség? Az egyik érintett település polgármestere szerint a mozgó szakorvosi szolgálat megszűnése olyan, mint egy büntetés. Egyetértek vele, és kérdezem: miért büntetik az amúgy is hátrányos helyzetű békési kistelepüléseket azzal, hogy az elégtelen működési feltételek miatt megszűnik a mozgó szakorvosi szolgálat? Nem gondolják, hogy ez a betegek gyógyítása és a megelőzés szempontjából is veszélyes lépés?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi