DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Legszívesebben arról a felháborító szavazásról beszélnék, amit tegnap a parlament nagy többsége művelt a népszavazásra előterjesztett saját javaslatainak leszavazásával. Mindannyian emlékszünk, múlt év őszén előbb a miniszterelnök úr, illetve az MSZP-frakció 20 kérdésben kezdeményezett népszavazást, majd erre válaszul a Fidesz a maga 8 kérdésével fordult a Választási Bizottsághoz. Tegnap nyilvánvalóvá vált, hogy egy komolytalan politikai játék részévé silányították az Országgyűlést, illetve a népszavazás intézményét. Tekintettel arra azonban, hogy napirend előtti felszólalásomnak más témát jelöltem meg, arról beszélek inkább.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben immár harmadik alkalommal veti fel a Magyar Demokrata Fórum a korrupció elleni fellépés témáját itt a parlamentben. Ennek egy nagyon egyszerű oka van: nagyjából egy évvel ezelőtt a kormány létrehozta az Antikorrupciós Koordinációs Testületet, és elfogadott egy kormányhatározatot is, amely előírta, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter 2007. december 31-ig készítse el a korrupció elleni küzdelem hosszú távú céljait és beavatkozási területeit megjelenítő stratégiai dokumentumot, valamint az ehhez kapcsolódó, 2008-2010. közötti időszakra vonatkozó rövid távú cselekvési programot.
Legutóbb Juhász államtitkár úr egy kérdésre válaszolva bejelentette, hogy a stratégiai dokumentum készen van, azt a testület megtárgyalta és elfogadta, a rövid távú cselekvési programnak pedig elkészült a tervezete. Ezzel szemben 2008. március 31-én miniszter úr, látva, hogy ebben a kérdésben interpellál az MDF képviselőcsoportja, sietve levélben tájékoztatta Dávid Ibolya képviselő asszonyt a program állásáról. Miniszter úr leveléből az derül ki, hogy a stratégia kialakítása a végéhez közeledik, valamint a testület a stratégiáról már tárgyalt is. Tehát nem kész van és benyújtották a kormánynak, vagy azt már esetleg el is fogadta, ahogy annak tavaly december 31-ig meg kellett volna történnie, hanem a kidolgozása végéhez közeledik, és már tárgyaltak is róla. Miniszter úr arról is tájékoztatott bennünket, hogy a cselekvési tervről pedig most kerül sor az első megbeszélésre. Röviden összefoglalva tehát miniszter úr válasza alapján az a helyzet, hogy mind a program, mind a cselekvési terv még messze van a megvalósulás fázisától.
Tisztelt Képviselőtársak! A Gazdaságkutató Intézet “Korrupció Magyarországon” című 2005-ös tanulmánya mondja a következőket: “A hazai korrupció szintjének érdemi csökkentése évente-kétévente megteremtené egy budapesti metróvonal megépítésének finanszírozási lehetőségeit.” A Gazdasági Versenyhivatal egy tavalyi konferenciáján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr a következőket mondta, idézem: “A felmérések szerint 2000 óta a Magyarországon kartellező cégek 10-45 százalékkal magasabb áron valósították meg a beruházásokat, és ezzel mintegy 100 milliárd forinttal rövidítették meg a központi költségvetést.” Úgy gondoljuk, egyik kijelentés sem áll messze a valóságtól. Azt is tudjuk, ahhoz, hogy egy korrupcióellenes program hatásai érezhetővé váljanak, nemritkán évek kellenek. Nem túlzás kijelenteni, hogy a polgári kormány által 2000-ben megkezdett és 2001-ben elfogadott korrupcióellenes stratégia és a mostani kezdeményezés között nem történt semmilyen átfogó és érdemi intézkedés a korrupció visszaszorítására.
Önök kormányzásuk hatodik évében végre rászánták magukat, hogy tegyenek valamit a korrupcióval szemben. Már csak azt kell kivárnunk, hogy a saját maguk szabta határidőhöz képest hónapokkal később ez a program elkészüljön, és végre tárgyalhassunk róla. Márpedig ebben a kérdésben minden elvesztegetett hónap súlyos tízmilliárdokban mérhető.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi