FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA

Full text search

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA
FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elérkeztünk a hagyatéki eljárásról szóló törvény részletes vitájához. A vita általános szakaszában elmondtam én magam is többször, hogy miért is fontos a hagyatéki eljárás törvényi szintű szabályozásának elfogadása. Sajnálatos módon ez egy olyan eljárási törvény, amellyel a választópolgárok egy-egy tragikus magánéleti esemény következményeként találkoznak. Én úgy hiszem, hogy már maga ez a tény is e sajnálatos körülmény miatt, de mégiscsak nagyon fontos az állampolgárok számára. De nemcsak ez a kérdéskör az, ami fontossá és elengedhetetlenné teszi ennek a törvénynek az elfogadását, hanem mindnyájan tudjuk, hogy az új polgári törvénykönyv öröklési anyagi joganyagának a változása új eljárási szabályok elfogadását kívánja meg, de erre kötelez bennünket a 13/2008-as alkotmánybírósági határozat is, amelynek részleteit az általános vitában már elmondtam.
A törvényjavaslathoz több módosító javaslatot is adtunk be Szabó Éva képviselőtársammal, és engedje meg a tisztelt Országgyűlés, hogy ezeknek a módosító javaslatoknak a legfontosabbjaival részletesen indokoljam talán azt, hogy miért is fontos ezeknek a módosítóknak a beadása az Országgyűlésnek.
(11.10)
Az ajánlás 12. pontjában foglalt módosító javaslatunk változtatna a hagyatéki gondnok jogállásán és szerepkörén, azt az új polgári törvénykönyv normaszövegéhez és indoklásához igazítaná. Javasoljuk, hogy a közjegyző végzésben biztosítási intézkedésként rendelhesse el a hagyatéki leltárba felvett vagyonnak, a vagyon meghatározott részének vagy egyes vagyontárgyaknak a kirendelt hagyatéki gondnok birtokba adását felelős őrzés vagy akár értékesítés céljából. Indítványozzuk továbbá, hogy ha a hagyatéki leltár szerint a hagyatékban társasági, illetve szövetkezeti részesedés van, a közjegyző biztosítási intézkedésként a tagsági jogok gyakorlására a társaság vagy a működésében érintett más személy indokolt kérelmére hagyatéki gondnokot rendelhessen ki, ha az intézkedés nyilvánvalóan a társasági vagyon megóvása vagy a társaság működésének biztosítása érdekében szükséges. Javasoljuk ezenkívül, hogy a végrendeleti öröklés esetében, ha a tevékenységet nem végrendeleti végrehajtó látja el, ügygondnok kirendelése is lehetővé váljon.
Az ajánlás 13. pontjában foglalt módosító javaslatunkban megfontolásra javasoljuk a tisztelt Háznak, hogy a hagyatéki eljárásban részt vevő, különböző gondnoki feladatokat ellátó személyeket, így a végrendeleti végrehajtót, a kirendelt vagy meghatalmazott hagyatéki gondnokot, eseti gondnokot vagy ügygondnokot az általa foganatosított biztonsági intézkedésről a jegyző vagy a közjegyző utasítása szerint beszámolási kötelezettség terhelje.
Az egységes jogalkalmazás érdekében az ajánlás 14. pontjában foglalt módosító javaslatunkban pontosítani kérjük, hogy biztosítékként mely vagyontárgyak adhatók, illetve fogadhatók el. Ilyen például a készpénz vagy a korlátozás nélkül forgalomba hozható értékpapír.
Az ajánlás 22. pontjában foglalt módosító javaslatunk előírná, hogy a szóbeli végintézkedés megtételének körülményeiről és tartalmáról teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban lehessen nyilatkozni. Az általánosnál nagyobb bizonyító erővel rendelkező formai követelmény álláspontunk szerint jelentősen megnövelné a jogbiztonságot.
Az ajánlás 38. pontjában foglalt módosító javaslat a gondnoki díjazásnak és a biztosítási intézkedés költségének viselésével kapcsolatban a fő szabálytól való eltérés lehetőségét tartalmazza.
Az ajánlás 39. pontjában foglalt módosító javaslatunk a törvényjavaslat szóhasználatát egységesíti a tekintetben, hogy a túlélő házastárs és a túlélő élettárs mellett zárójelben ugyan, de feltünteti a volt házastársat és a volt élettársat is. Ezzel fejezzük ki egyértelműen, hogy a vagyonközösségben való szerzés megállapítása tekintetében nemcsak az érdekelt, aki az örökhagyó halálozásakor házastársa vagy élettársa volt, hanem az azt megelőző időben létrejött és még a halál bekövetkezte előtt egyéb okból megszűnt kapcsolatokat is figyelembe kell venni.
Az ajánlás 48. pontjában foglalt módosító javaslat nagyobb lehetőséget teremtene a végrendeleti öröklés esetére, hogy az érintettek egyező kérésére a hagyaték tárgyaláson kívül kerüljön átadásra. Azt gondolom, a megegyezés elősegítése, a feltételeinek megteremtése nagyon fontos jogalkotói feladat, hiszen ezzel a hozzászólásom elején már érintett tragikus magánéleti esemény elviselhetőségét jelentősen segíti az ügyfelek számára, és tulajdonképpen az eljáró hatóságokat is megkíméli felesleges eljárások lefolytatásáról.
A tárgyaláson kívüli hagyatékátadás feltételeit javasoljuk rögzíteni, hiszen mint az előbb mondtam, ez rendkívül fontos, hogy az öröklésben érdekelt felek kapcsolata a jövőben is megfelelő legyen, és azok az emberi kötődések ne szakadjanak el, amelyek egyébként azt megelőzően létrejöttek.
A módosító javaslatok ismertetését e körben a magam részéről befejezném, és utalnék arra a tisztelt Háznak, hogy Hankó Faragó Miklós is jelentős módosító javaslatokat nyújtott be. Én magam is a képviselő úrral tárgyaltam erről, és úgy gondolom, a kapcsolódó módosító javaslatok elkészítésekor figyelemmel lehetünk egymás módosító elképzeléseinek a megszövegezésére. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi