BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság a tegnapi napon, tehát december 14-én tűzte napirendjére az előttünk fekvő önálló képviselői indítványt, hiszen négy szocialista képviselőtársam, Varga László, Török Zsolt, Winkfein Csaba és Szabóné Müller Timea aláírásával került benyújtásra ez a javaslat, amelyik az ifjúsággal kapcsolatos egyes közfeladatokról szóló törvényjavaslat.
Meg kell mondanom, hogy az ifjúsági bizottságban az előterjesztés tartalmáról érdemi, hosszú vita nem bontakozott ki. Azok a hozzászólások, amelyek elhangoztak, inkább azzal foglalkoztak, hogy ebben a késői pillanatban megalkotható-e még ez a törvény. Az előterjesztőknek nyilván ösztönzést adott, hogy volt már rá példa a parlament történetében, hogy nagyon fontos törvényjavaslat önálló képviselői indítványként az utolsó pillanatban került benyújtásra, és került elfogadásra egyhangúlag a parlamentben. Gondolok nevezetesen a fogyatékos személyek jogairól szóló törvényre, amit 1998-ban januárban nyújtottunk be én magam Szigeti György képviselőtársammal együtt, és egészen pontosan emlékszem a dátumra, március 16-án, az utolsó, választás előtti utolsó plenáris ülésen egyhangúlag elfogadta a Ház a javaslatot.
Tehát ha ebből indulok ki, nem látom teljesen reménytelennek, hogy ezt a törvényt is be tudjuk fejezni, de úgy van, ahogy államtitkár úr utalt rá, ahhoz, hogy ez sikerülhessen, bizony egyet kellene érteni a pártoknak, és kormányzati támogatást is kellene tudni szerezni hozzá.
(11.40)
Tehát, mondom, a bizottsági vitában érdemben a törvényjavaslat részleteivel a jelen lévő képviselők nem foglalkoztak.
A szavazás eredménye 17 igen és 4 nem lett. Ezekből a számokból már látható, hogy a kormánypárti oldal két nem kormánypárti képviselő támogató szavazatával nagy többségben fogadta el a javaslatot, míg az ellenzéki oldalon mindösszesen négy nemleges szavazat mutatta az ellenvéleményt. A helyettesítési rendszerre való tekintettel el kell mondanom, hogy ez két jelen lévő fideszes képviselő szavazata volt, akik nem indokolták meg azt, hogy miért nem támogatják a javaslatot.
Ilyen előzmények után a magam részéről a bizottság nevében, a bizottság döntése alapján elfogadásra javasolom a javaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi