JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN önkormányzati minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kissé szokatlan a formája a T/9057-es számú törvényjavaslatnak. Szokatlan, de kezelhető és érthető a beterjesztett törvényjavaslat. A két szabad demokrata és két MDF-es képviselő urak által benyújtott javaslat A- és B-változatot tartalmaz, és a B-változatnak is van B/1-, meg B/2-változata, mint ahogy a képviselő úrtól az expozéban hallhattuk.
A kormány az elmúlt három évben két alkalommal is nyújtott be a tisztelt Háznak törvényjavaslatot a kisebb létszámú parlament létrehozására, és az egyszerűbb, olcsóbb választási eljárásra vonatkozóan. Sajnos, egyik törvényjavaslat sem kapott támogatást itt a parlamentben, de ebből is lehet látni a kormányzati szándékot. A kormány elkötelezett a kisebb létszámú parlament és az olcsóbb, egyszerűbb választási eljárás mellett. Éppen ezért, amennyiben a parlamenti pártok egyezségre tudnak jutni, amennyiben a parlamentben esélye van, hogy a beterjesztett törvényjavaslat A-, B/1-, B/2-változata mellett, valamelyik mellett a szükséges támogatottság létre tud jönni, az a kormány számára egyértelműen támogathatóvá válik. Egyértelmű, ha a pártok ezt akarják, a parlament ezt akarja, akkor a kormány is azzal egyet fog érteni.
(17.50)
A kérdés valóban az, amit képviselő úr is mondott, valóban van-e politikai akarat a kisebb létszámú parlamentre, valóban igazak-e azok az állítások, amik elhangzottak a korábbi években, a korábbi hónapokban és az elmúlt napokban. Ha igaz, akkor, azt gondolom, a beterjesztett törvényjavaslat lehetőséget kínál a pártoknak, hogy az az állítás, hogy kisebb parlamentet, egyszerűbb, olcsóbb eljárást akarnak, megvalósítható legyen. Most azt tudom felajánlani a képviselő uraknak, hogy amennyiben szakmai segítséget kérnek, az Önkormányzati Minisztérium szakemberei állnak rendelkezésre. Nagyon szeretném, és bízom abban, hogy ez is egy olyan alkalom, ahol a politikai szándékot, a politikai akaratot meg lehet valósítani itt, a parlamentben. Ehhez kívánok mindnyájuknak jó munkát.
Elnök úr, köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi