ZSIGÓ RÓBERT

Full text search

ZSIGÓ RÓBERT
ZSIGÓ RÓBERT, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A közoktatási törvény jelenlegi szövege három törvényt módosít, a közoktatási törvényt, a felsőoktatási törvényt és az önkormányzati törvényt.
Véleményünk szerint az emelt szintű érettségi, mint felsőoktatási belépési követelmény ellenzéki javaslata ellen két cikluson át hadakoztak a balliberális kormányok. Most mégis előállnak vele. Két indokát adják: ez felel meg a kétszintű érettségi koncepciójának, és olyan alacsony a felsőoktatásba belépő hallgatók teljesítménye, hogy felzárkóztatást kell szervezni számukra. A jelenlegi kormány döntene a rendelet részleteiről is. Megítélésünk szerint a kapkodó, végiggondolatlan bevezetés a középiskolai felkészülésre nem ad elegendő időt, így hátrányosan hat a diákok felkészülésére, végső soron a felsőoktatásra is.
A javaslat egy következő pontja lehetővé tenné, hogy a pedagógus semmilyen képzésben ne részesüljön a nem szakrendszerű oktatásban való közreműködéshez, ha egyébként a képesítése az adott évfolyamra szól. A miniszter rendeletben előírhat feltételeket. A külön képzés előírása eddig is - úgy tűnik - a probléma nem értéséről szólt, ezt az előző kormányzati ciklusban határozták el a kormánypártok, és most megszüntetnék. Kicsit megkésett belátásnak tűnik ez.
A törvényjavaslat oly módon alakítaná át a pedagógus-továbbképzést, hogy - a gyakorlati képzés kivételével - egyéni tanulással, önképzésben is fel lehessen készülni a követelmények teljesítésére. A képzések önképzési formában elvégezhető változatának kidolgozását mérlegelés lehetősége nélküli kötelező jelleggel írná elő a javaslat. A továbbképzés egészén való személyes részvétel sokszor a leghatékonyabb forma, ezért indokolatlan a követelmények teljesítéséhez az önképzés lehetőségét mint kötelező alternatívát előírni, sőt kifejezetten a továbbképzések minőségének romlását idézheti elő. Mivel bizottsági véleményt mondok, a bizottság ülését követően történt a mai szavazás.
Minimális változással beemeli a törvényjavaslat az ugyancsak futó T/10046. számú törvényjavaslatot, amely az iskolai házirendben szabályozná a szülők és más, az intézményhez nem tartozó személyek intézményen belüli magatartását, így téve lehetővé a szabálysértési eljárást, bírság kiszabását. Az elképzelés tévedésen alapszik. A szervezeti és működési szabályzat nem lehet alapja semmiféle szabálysértési eljárásnak és bírságnak. A szabálysértésről szóló törvény 1. § (1) bekezdése szerint szabálysértés az a jogellenes tevékenységben vagy mulasztásban megnyilvánuló cselekmény, amelyet törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet szabálysértésnek nyilvánít, s amelyek elkövetőit e törvényben meghatározott joghátrány fenyeget. A szabálysértés tényállása tehát csak jogszabályba építhető. Minden közintézménynek ma is módjában áll egyébként kialakítani a saját belső rendjét, a törvénymódosítás így nem jelent előrelépést ez ügyben.
A törvényjavaslat utolsó pontja a teljes alkalmazotti közösség, a szülők és a diákképviselet 40 százalékának támogatásához kötné az intézményvezető önkormányzati kinevezését. Az előterjesztő állításával szemben a javaslatban szereplő megoldás vétójog, amelyet az Alkotmánybíróság 7/1991. számú döntése kizár. További gyengesége, hogy a teljes alkalmazotti közösség és a szülők részesei a pedagógiai programról való szavazásnak, holott az kifejezetten pedagógiai szakmai kérdés. Megjegyzendő, hogy az alkalmazotti közösségnek részhalmaza a nevelőtestület, így külön említésük logikailag is vitatható. Nem utolsósorban a titkos szavazásban a kiskorú diákok kezébe adna vétójogot a rájuk vonatkozó pedagógiai programmal szemben. Ez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy diákok szavazatán eldőlhet egy vezetésre pályázó programjának szakmai megalapozottságáról szóló döntés. Ezzel áll szemben a fenntartó felelőssége az intézmény működésével kapcsolatban. A javaslat megfogalmazásának módja sejteti, hogy az MSZP is számol esetleges tartós intézményvezetői válságokkal. Valószínűleg ebből nem ez az üdvözítő kivezető út, hogy az intézmények gazdasági vezetőjétől a diák-önkormányzati képviseletig mindenki beleszól abba, hogy pedagógiailag mi helyes, ugyanis erről szól ez a javaslat.
A bizottság kisebbsége szerint az MSZP-s képviselők által benyújtott törvényjavaslat így minden tekintetben jó irányba tett rossz lépések sora.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi