BAJNAI GORDON

Full text search

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Valóban dolgozunk a magyar vasút átalakításán. Azt hiszem, jó néhány olyan dolgot cipel változatlanul Magyarország magával tíz-húsz éve, amelyek megváltoztatása nélkül nem fogunk tudni továbbmenni.
Amikor azt kérdezi, hogy kinek jó az, hogy ezen dolgozunk, akkor azt tudom mondani, hogy összességében és egészében - mindjárt a részletekre is válaszolok, de összességében és egészében - Magyarországnak lesz jó, hogyha hatékonyabb és jobb színvonalú lesz Magyarországon a közösségi közlekedés. Ezen dolgozunk.
Először is szeretnék egy dolgot pontosítani. A vasút átalakítása nem elsősorban és nem csak egyes vonalak vagy vonalszakaszok bezárásáról szól. Ez részeleme egy jóval nagyobb csomagnak, amelynek részeként szeretnénk megállítani a vasútnál sok-sok éve folyó pazarlást, pazarló gazdálkodást. Szeretnénk azt a vízfejet lejjebb építeni, és helyette arra koncentrálni az erőforrásokat, ahol valóban az érdemi tevékenység folyik.
Nagyon fontos leszögezni, hogy azok az átalakítások, amelyeket elkezdtünk, nem szűkítik a vidéken élők lehetőségeit. Azt mondtuk ki nagyon világosan, és a benyújtott törvénytervezet is ezt fogja kimondani, hogy az államnak továbbra is kötelessége biztosítani a közösségi közlekedést: vagy vasúton, vagy buszon, hogy minden helységből el lehessen jutni ugyanúgy, mint eddig, egy másik helységbe. Ezt biztosítani fogjuk.
A kérdés az, elég gazdag-e Magyarország ahhoz, hogy párhuzamosan működtessen olyan vonalakat, amelyen szinte nem jár senki. A felmérés során, amelyet kollégáim csináltak, az tűnt ki, hogy vannak olyan vonalak, ahol ma naponta átlagosan 8-10 fő, 20-26 fő, 30-40 fő közlekedik, miközben éves szinten 100-200-300 millió forintos állami támogatást adunk ezeknek a vonalaknak a fenntartásához.
Összességében - hogy egy számadatot mondjak - Magyarországon 330 milliárd forintot, vagyis minden egyes magyar állampolgár, az aggastyántól a csecsemőig fejenként 33 ezer forintot fizet be ma a vasút fenntartásába, azelőtt, hogy még jegyet vett volna. Erre a problémára kell fenntartható, a valódi lehetőségeket nem szűkítő megoldást találnunk, és ezen dolgozunk.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi