GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön még elég fiatal, de biztosan emlékszik arra a plakátra, amire az volt ráírva, hogy “Tovariscsi, konyec!”. Hát akkor nem a tovarisnak lett konyec, hanem a sertéságazatnak, azt akkor nagyon nem kellett volna csinálni. Ez volt az egyik oka, hogy nagyjából itt tartunk most.
(16.40)
A másik pedig az az integrációs tönkretétel, ami a ’90-es évek elején a szövetkezeti mozgalmat érte. Csak jelzem, hogy akik most a mi piacainkra szállítanak, nagyjából ugyanazt csinálják, Dánia és Hollandia.
Ide kellene visszakapaszkodnunk, képviselő úr, de azért egy-két dologra még szükségünk lesz, amiből mi néhányat nyilván el is kezdtünk, és meg is fogunk valósítani. Az egyik a modernizáció, mert a magyar fogyasztó sem lesz hajlandó drágább élelmiszert megvásárolni, úgyhogy az a feladatunk, hogy amit itthon előállítunk, az versenyképes legyen.
A másik, hogy vissza kell hoznunk azt a térségi integrációt, amely annak idején tönkrement. Ezt nyilván a feldolgozó kapacitásokon keresztül lehet megtenni. Vannak erre jó példák, és ha ehhez még munkaügyi támogatást is tudunk adni, ez a klasszikus bérhizlalás, ahol a termelés kockázatát levesszük az erre még hajlandó munkavállalókról, és csak a fizikai munkaerejüket viszik bele az üzletbe. A mi környékünkön így húszezer darab malac került kihelyezésre. Nagyon jók az első tapasztalataink, ezt egyébként mindenki figyelmébe ajánlom.
Ugyancsak fontosnak éreztük, hogy megmaradjanak a feldolgozó kapacitások. Az a gyár, amiről ön beszél, éppen a napokban vette fel azt az állami hátterű garanciás hitelt, ami ahhoz elég, hogy talpon maradjon, de csak megjegyzem, többek között az a vállalkozás sem magyar alapanyaggal dolgozott, egészen addig, ameddig az irreálisan erős forint ezt lehetővé tette. Most nyilván más a helyzet, és természetesen most alapvetően magyar alapanyagból dolgozik.
A másik pedig az, hogy próbáljunk új piacokat szerezni. Múlt héten zajlott le az orosz audit, mindent rendben találtak, látszik, hogy ez a piac kezd visszatérni. Két héttel ezelőtt írtam alá a kínai miniszterhelyettessel a sertéshúsprotokollról szóló megállapodást, ami prémium magyar termékek kivitelét eredményezheti.
Képviselő Úr! Ezeket a munkákat kell folytatni, megcsinálni, és akkor reményeink szerint újra sikerágazat lesz Magyarországon a sertéstartás.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi