DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási és kulturális miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Igen tisztelt Országgyűlés! A romák helyzete, tisztelt képviselő asszony, Magyarország jelenének és jövőjének egyik legmeghatározóbb ügye. Kizárólag oktatási intézkedésekkel a helyzeten javítani nem lehet, oktatásügy nélkül pedig lehetetlen.
Az a célunk, tisztelt képviselő asszony - mint ahogy interpellációjának címe ezt jelzi és kérdezi; a tartalma ugyan egy szót nem szól már erről -, az a célunk tehát, hogy a roma diákok együtt tanuljanak nem roma társaikkal, szerezzenek szakképzettséget, szerezzenek diplomát. Programjaink ezt a célt jól szolgálják, és magas színvonalon valósulnak meg.
A mentorügy kapcsán hozzám intézett kérdéseire a következő választ kívánom adni. A minisztérium felsőoktatási mentorprogram néven 2005-ben indította ezt a programot. 2007 decemberében a minisztérium 30 millió forintos évi támogatása mellett további 51 millió forint támogatást biztosított a lebonyolítónak, 2008. június 30-ai elszámolási határidővel. Több hónapos szakmai és pénzügyi egyeztetés után végül 2008 decemberében zárták le és fogadták el a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány 2007. évi támogatásairól szóló elszámolást, ami egyben a következő, 66 millió forint értékű szerződés feltétele volt. A felsőoktatási mentorprogramban a felsőbb éves hallgatókból álló segítők, úgynevezett mentorok kapnak ösztöndíjat.
2009 februárjában közérdekű bejelentés érkezett a minisztériumba, és ennek nyomán vizsgálatot rendeltem el. Erről a vizsgálatról több alkalommal itt a parlamentben beszámoltam, interpellációjára most is szívesen megteszem.
A felmerült vádak közül egyetlenegy a rendőrségen került feljelentésre, az ügyet jelenleg az ügyészség vizsgálja, ennek állásáról a vizsgálat ideje alatt nyilvánvalóban ott kérhet tájékoztatást. A bejelentésben szereplő összes többi állítás feltételezés, és egyoldalú, rosszhiszemű állításnak bizonyult. Egyetlen fillér sem tűnt el, képviselő asszony!
A bejelentést követően az esélyegyenlőségi főigazgató maga kezdeményezte a vizsgálatot. A mentorüggyel összefüggésben a főigazgató és helyettese írásbeli figyelmeztetésben, majd megrovásban részesültek a főigazgatóság iratkezelési hiányosságai miatt. Korrekten idézte ugyanakkor a vizsgálat eredményét, a vizsgálat ugyanis megállapította, hogy az esélyegyenlőségi főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek. Az iratkezelési eljárásban és gyakorlatban tárt fel hiányosságokat, ennek megszüntetésére miniszteri biztost neveztem ki, aki ezt az elmúlt hónapokban sikerrel és eredményesen végzi.
A főigazgató felfüggesztésének ideje alatt a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 52. §-a alapján kapja az illetményét. Ezt mondja ki a törvény. A törvényben leírtak biztosítják annak az alkotmányos alapjognak az érvényesülését, hogy a munkavállalók ártatlanságának vélelme ne csorbuljon az eljárás jogerős befejezéséig.
Az Útravaló-ösztöndíjprogramra rendelkezésre álló forrás 5 százaléka kerül évről évre a lebonyolítással összefüggő kiadások fedezésére, ennek nagy részét a lebonyolító szervezet, az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatáskezelő igazgatósága használja föl. A vizsgálat eredményének ismeretében egyetlen minisztériumi kollégát sem kellett felmentenem. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi