ÉKES ILONA

Full text search

ÉKES ILONA
ÉKES ILONA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Katapult-mentorprogramot az OKM hozta létre 2005-ben azért, hogy segítse a hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatalokat felsőfokú tanulmányaik elvégzésében. A mentorprogram az OKM esélyegyenlőségi főigazgatósága alá tartozott, amely a programban részt vevők 2008-tól drasztikusan megnövekedett létszáma ellenére sem szánt 30 millió forintnál többet a program egész évi működtetésére, illetve a tavalyi évre vonatkozó kiemelt ösztöndíjak kifizetését is megtagadta.
Nagy Attila, a program korábbi vezetője szerint az OKM esélyegyenlőségi főosztályának vezetője, Borovszky Tímea pénzügyi visszaélésekbe keveredett az ügyben, ezért 2009 elején vizsgálatot kezdeményezett Hiller István tárcavezetőnél. A belső vizsgálatot márciusban rendelte el a miniszter. Az OKM-ből kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint nemcsak Borovszky Tímeához, az esélyegyenlőségi főigazgatóság vezetőjéhez köthető cégek részesedtek a roma integrációra szánt milliós nagyságrendű pályázati forrásokból. Egyes feltételezések szerint az Útravaló-ösztöndíjprogram jelentős hányada a főigazgatóság munkatársainak cégeinél landolt.
Az OKM 2009 szeptemberében zárta le a belső vizsgálatát. Idézek a tárca közleményéből: “A vizsgálat megállapította, hogy az esélyegyenlőségi főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés számos hiányossággal terhelt.”
(Az elnöki széket dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Kérdezem a miniszter urat: pontosan milyen hiányosságokat tárt fel az OKM belső vizsgálata a mentorprogram ügyében? Név szerint mely munkatársakat részesítette miniszter úr megrovásban és írásbeli figyelmeztetésben, s milyen indokokkal? Megfelel-e a valóságnak az a hír, hogy a csalás és vesztegetés gyanújába keveredett Borovszky Tímea volt főigazgató fél éven át a munkavégzés alól fel volt mentve, ám ezen időszakban is megkapta fizetését az OKM-től? Összesen hány forint jövedelemre tett szert így Borovszky Tímea?
Megfelel-e a valóságnak az a hír, hogy a Borovszky-botrány kapcsán ön az OKM egyetlen munkatársát sem mentette fel állásából? Igaz-e, hogy a Borovszky-botrány ügyében az ügyészség meghosszabbította a nyomozást? Pontosan mely cégek részesedtek az Útravaló-ösztöndíjprogram forrásaiból a vizsgált időszakban? Kijelenti-e, miniszter úr, hogy ezek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egyike sem köthető az OKM munkatársaihoz?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi