DR. DRASKOVICS TIBOR

Full text search

DR. DRASKOVICS TIBOR
DR. DRASKOVICS TIBOR igazságügyi és rendészeti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Arra készültem, látva az ön napirend előtti felszólalásának címét, hogy majd azt mondhatom, önt s pártját bizonyára a jó szándék vezeti ebben az ügyben.
Most ezt nem is kell kérdeznem, határozottan mondhatom, hiszen az utolsó szavai, amelyek arról szóltak, hogy egy esetleges Fidesz-kormány mindazokat az intézkedéseket, amiket addigra a Bajnai-kormány már megvalósított, újra meg fogja valósítani. Ez dicséretes, jó szándékra irányuló törekvés, én személyesen díjazom.
Ugyanakkor ezt a jó szándékot azért egy picit tisztázni kellene. Ugyanaz a párt mondja-e ezt, amelyiknek elnöksége a romák által elkövetett bűncselekmények számának drasztikus emelkedése miatt emelte fel a szavát, nem létező statisztikákra hivatkozva, nyilvánvaló hazugsággal? Ez ugyanaz a párt, amelyik nem szavazta meg a Btk. szigorítását, mondjuk, a fegyverrel elkövetett bűncselekmények súlyosabb büntetése vagy a rendőrök védelme érdekében? (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Ez ugyanaz a párt, amelyiknek a kormánya megszüntette a rendőrség közreműködését a kis értékű vagyon elleni szabálysértések dolgában? (Egy hang az MSZP soraiból: Jaj, Jani!) Ha ez ugyanaz a párt, akkor én bízom benne, hogy ma önök meg fogják szavazni a szabálysértési törvény módosítását, mert akkor legalább korrigálni lehet valamit abból a hibából, ami 1999-ben elkövettetett.
És lehetne hosszan sorolni azokat a kérdéseket, hogy ez vajon az a párt-e, amely a rendőrség feloszlatására tett javaslatot - az önök egyik képviselője mondta azt, hogy fel kell oszlatni a rendőrséget. Szerintem a rendőrök tudni szeretnék, hogy őket most megerősíteni kell vagy feloszlatni kell, vagy egyszerre mind a kettőt. (Dr. Lázár János: Pontosan tudják!)
(13.10)
De hogy a dolog lényegéről is beszéljünk egy kicsit - mert a közbiztonság valóban közügy -, ami Sajóbábonyban történt, az valóban figyelmet, komoly elgondolkodást és cselekvést indokol. A kormány ez év tavaszától kezdve lépések sokaságát tette annak érdekében, hogy megerősítsük a rendőrséget, megerősítsük a közbiztonságot, és megerősítsük az emberek biztonságérzetét.
Úgy gondolom, ezek a lépések - bár nyilván a képviselő úr erről nem akar tudomást venni - már jelentős eredményekhez is vezettek. Tettünk egy sor szabályozási lépést - többek között a Btk. átfogó módosítását - alapvetően szigorítási céllal. Tettünk egy sor jelentős lépést a polgárőrséggel és más rendészeti területen működő szervezetekkel való együttműködés fejlesztése érdekében, és ami ennél talán még fontosabb és az önök szívének szimpatikusabb, tettünk egy sor lépést annak érdekében, hogy a rendőrség erősebb legyen. De nem úgy, hogy pusztán a rendőrség létszámáról beszélünk, hanem elkezdtük azt a munkát, hogy a rendőrség ott és abban legyen erős, ahol és amire valóban szüksége van. Kevesebben dolgozzanak a hivatalokban, kevesebben legyenek személyzetisek, kevesebben dolgozzanak a kiszolgáló apparátusokban, és ez így is történt. 1800-zal több rendőr van az utcán, mint az év elején, a rendőrök egyébként kétszer annyi túlórát teljesítettek, mint a megelőző évben. Ha ezt átszámítjuk teljes munkaidőre, ez azt jelenti, hogy ebben az esztendőben Magyarországon 2900-zal több rendőr volt az utcákon, a közterületeken (Dr. Kontrát Károly: Csak papíron.) annak érdekében, hogy az emberek biztonságérzete erősödjék, és a bűnözéssel szemben valóban hatásosabban lehessen fellépni.
Ami pedig azokat a kérdéseket illeti, hogy hol van a készenléti rendőrség, ön is pontosan jól tudja, hogy Nyirbátorban is van - tehát az ország északkeleti részén -, és január 1-jétől feláll Miskolcon is. Ezeket a lépéseket önök nyilván jól ismerik, ahogyan azt is, hogy 650 település gondolta úgy, hogy él a kormánynak azzal a programjával, ami településőrök alkalmazását teszi lehetővé. Több mint 1100 településőrt akarnak az önkormányzatok a meglévő közterület-felügyelők mellett alkalmazni, mert élni akarnak azzal a lehetőséggel, hogy a rendőrök mellé szövetségeseket is teremtsünk.
Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy elégedettek lehetünk-e a romák társadalmi integrációjával, úgy gondolom, nincs ember ebben a Házban, aki azt mondaná, hogy elégedettek lehetünk. Ez az elmúlt húsz esztendő, a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb adóssága, aminek megfizetése - úgy gondolom - közös kötelességünk.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi