PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! 2009 januárjában időközi országgyűlési képviselő-választás volt Ferencvárosban. Ez önmagában még nem hír, de mégis hangsúlyosan foglalkozott vele valamennyi rádió-, televízióállomás, és ezt tették a sajtótermékek is. A kiemelt érdeklődés oka a kampány során észlelt gyanú, hogy a leadott ajánlószelvények hibás adatokat tartalmaztak, olyan eset is volt, hogy miskolci választópolgár adataival történt ajánlás, és az ajánlószelvények jelentős része nem eredeti, hanem fénymásolati példány volt, hamisítvány.
Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat. A nyomozás keretében a rendőrség - még a választás első fordulóját megelőzően - lefoglalt bizonyos ajánlószelvényeket.
Ez év áprilisában fogadóórámon, különböző fórumokon megkerestek állampolgárok, hogy a rendőrségtől kaptak egy kérdőívet, egy levelet, amelyben azt kérik, hogy tegyenek tanúvallomást. E kérdőív szolgálja azt a célt, hogy kihallgassák őket, méghozzá a nyomozás elengedhetetlen részeként. Én ezt el is fogadom. Azt magam sem kifogásolom, hogy ilyen megkeresés van. Úgy tudom, hogy a kihallgatáshoz használt kérdéssort a rendőrség munkatársai a nyomozás felügyeletét ellátó ügyésszel, az ön kollégájával egyeztették.
Az ön kollégája által jóváhagyott kérdések között az alábbiak is szerepelnek: eredeti vagy másolt ajánlószelvényt töltött ki? Véleményem szerint ez a kérdés igen nehezen válaszolható meg, ismerve a mai irodatechnikát, azt gondolom, nem lehetetlen dolog, még ha elítélendő is, profi minőségű másolatokat létrehozni.
Ám sokkal súlyosabb észrevételeim vannak egy másik kérdéssel kapcsolatban, amely így szól: mely pártot, illetve jelöltet ajánlotta az ajánlószelvényen? Készséggel elfogadom, hogy a nyomozás érdekében szükséges feltenni ezt a kérdést, de engedje meg, tisztelt legfőbb ügyész úr, hogy kifejezzem aggályaimat is. Ha jól értem, a választópolgárok válaszaiból készül egy összeállítás, egy lista, egy lista arról, hogy ki melyik párt jelöltjének adta át ajánlószelvényét.
Szeretném, ha a legfőbb ügyész úr megnyugtatna minket, különösen a ferencvárosi választópolgárokat, hogy ez a lista nem kerül nyilvánosságra, csak a nyomozás sikerességét szolgálja. Nem fogjuk megtudni, hogy erre a kérdésre ki, mikor, milyen választ adott, sem nevesítve, sem pedig a sajtóból.
(15.10)
Mindezekre tekintettel kérdezem, tisztelt legfőbb ügyész úr, hogy milyen garanciát vállal az ön által vezetett ügyészi szervezet és személy szerint ön annak érdekében, hogy a ferencvárosi választópolgárok adatai, a nyomozás érdekében adott válaszaik nem kerülnek nyilvánosságra, illetve ha a fent említett adatok mégis nyilvánosságra kerülnek, annak milyen személyi következményei lesznek.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi