DR. VITÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN
DR. VITÁNYI ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Először is visszautasítom a Szép Béla képviselőtársam beszédének elejében foglaltakat, miszerint azért elleneznénk a polgári törvénykönyv hatálybalépését, hogy az ne a szocialista kormány ideje alatt jöjjön létre. Ennek még a gondolatát is visszautasítom, hiszen nem mi ellenezzük a polgári törvénykönyv létrejöttét, ez formálisan igaz, de a szakma van ellene. Én úgy gondolom, legalábbis a mi oldalunkon lévő képviselőtársaim nevében mondom, hogy nekünk az az egy év, fél év munka, amit a polgári törvénykönyvvel foglalkoztunk, összehasonlíthatatlanul kevesebb, mint amennyit azok a jogtudósok, a nálunk sokkal jobban hozzáértők foglalkoztak a témával. Csak példaként említeném, hogy a német polgári törvénykönyv 80 évig készült, és négy év kellett a hatályba léptetéséhez. Azt sem gondolnám, hogy a munkához való hozzájárulás minőségét az határozza meg, ki, hány percet beszél. Lehet 40 percig is beszélni és semmit mondani, lehet 3 percig beszélni és elmondani a lényeget.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 2009. szeptember 21-ei ülésén elfogadott polgári törvénykönyvről szóló T/5949. számú törvényjavaslatot Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, mivel magával a törvénnyel és annak elfogadási módjával nem értett egyet, és élt az alkotmány 26. § (2) bekezdésében biztosított jogkörével.
Tisztelt Ház! A polgári törvénykönyv tárgyalása során mind az általános, mind a részletes vitában elmondtuk a törvénnyel kapcsolatos kifogásainkat, és kértük a kormányt, hogy a törvényt vonja vissza, tekintettel arra, hogy további szakmai egyeztetések szükségesek, és módosító javaslatokkal a törvény nem javítható. A jogalkotási eljárás során kifogásoltuk azt is, hogy a zárószavazás előtt benyújtott T/5949/416. számú javaslat, amely 235 pontból állt, több lényegi módosítást is végrehajtott az egységes javaslaton, és a módosító javaslat lényegesen és jelentős terjedelemben megváltoztatott néhány rendelkezést. Ezért ismételten le kellett volna folytatni az általános és részletes vitát, mert véleményünk szerint - és ezt támasztja alá a köztársasági elnök úr átirata is - az egységes javaslat távolról sem volt kész jogszabályszövegnek mondható. Mindezek ellenére a parlament, pontosabban: a kormánytöbbség 2009. szeptember 14-én úgy döntött, hogy a záróvitát 4 óra 40 perces időkeretben folytatja le. Már ekkor hangsúlyoztuk, hogy a törvénynek ilyen módon való elfogadása nem összeegyeztethető a Házszabály 107. §-ával.
(9.40)
A törvényben számos szerkesztési hiba található, és ugyanígy számos koncepcionálisan átgondolatlan, a gyakorlatban igen nehezen alkalmazható rendelkezés is. A normaszöveg jelenlegi formájában nem méltó arra, hogy a Magyar Köztársaság polgári jogi kódexévé váljon, hangsúlyozza a köztársasági elnök úr levele.
Az ellentmondásos szabályok közül fontosnak tartotta kiemelni a köztársasági elnök egyrészt azokat, amelyek rendszerelméleti, a jogalkotás hiányaira utalnak, másrészt rendszertani következetlenséget mutatnak. Ezen túlmenően a törvényben egyes szakaszokon belül is jelentkeztek kodifikációs hibák.
A formai jellegű kifogásain túl több tartalmi jellegű rendelkezéssel sem értett egyet a köztársasági elnök. Az előbb említett problémák a családjogi területen, a jogi személyekről szóló részben, a személyhez fűződő jogról szóló részben, az élettársi kapcsolatot szabályozó részben és egyéb rendelkezésekben találhatók. Csak itt szeretném megemlíteni, hogy például a polgári törvénykönyvbe bejegyzett élettársi kapcsolattal kapcsolatos rendelkezés ellen jelen pillanatban az Alkotmánybíróság előtt van beadvány, annak a sorsát még nem tudjuk, hogy mi lesz.
Tisztelt Ház! A köztársasági elnök úr csak példálózó jelleggel sorolta fel a törvénnyel kapcsolatos aggályait és kifogásait, és ez is 14 oldalt tett ki. Megemlítette, hogy a jogász szakmán belül a jogtudomány művelői és a bírák között is számos további tartalmi aggály és kétely merült fel, amelynek kimerítő felsorolása és kifejtése meghaladná a köztársasági elnöki vétó kereteit. A felhozott indokok alapján kérte a köztársasági elnök, hogy a parlament vesse ismételten alapos revízió alá a normaszöveget.
A törvényjavaslat vitája során - észlelve a javaslat hiányosságait - kértük, hogy a kormány vonja vissza további átdolgozásra a normaszöveget. Ugyanis a polgári törvénykönyv megalkotására irányuló eljárásnak különösen gondosnak kell lennie, és a lehetőségekhez képest garantálni kell a létrejövő jogszabály kifogástalan minőségét.
Mint már említettem, osztjuk a köztársasági elnök úr azon véleményét, hogy a normaszöveg jelenlegi formájában nem méltó arra, hogy a Magyar Köztársaság polgári kódexévé váljon, és a jelenlegi eljárásban álláspontunk szerint a hiba nem orvosolható.
Ezért kérjük a kormányt, hogy a javaslatot vonja vissza. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi