GODÓ LAJOS

Full text search

GODÓ LAJOS
GODÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A világméretű gazdasági és hitelezési problémák miatt a hazai gabonapiacon a nagy hazai felvásárlók a korábbi években megszokottól többhavi készlet megvásárlása helyett csak a működésükhöz szükséges mennyiségeket tudják beszerezni a piacról, így a belföldi gabonakereslet szokatlanul gyenge. A kereslet hiánya miatt a nyári kalászos gabonatermés nagy része mozdulatlanul a termelőknél van, miközben elkezdődött a kukorica betakarítása is, a napraforgóé pedig befejeződött.
Államtitkár úr az interpellációra adott válaszában érintette a gabonapiac helyzetét is. Azt szeretném megkérdezni, mielőtt a másik kérdésre is rátérnék, hogy az FVM vezetésének, az agrárkormányzatnak milyen lehetőségei kínálkoznak a gabonapiac újraindítására.
A másik probléma, ami a termelőket naponta foglalkoztatja, az őszi káposztarepce helyzete. Három év alatt 81 ezer hektárról 288 ezer hektárra nőtt ez a vetésterület, annak kapcsán, hogy a biodízel alapanyagaként nagyon jó áron kereste Európa a magyar káposztarepcét. Arról kell most szólni itt a parlamentben, hogy az őszi aszály kapcsán a terület 10-15 százaléka kelt csupán ki, a Dunántúlon ez 20-25 százalék lehet, míg a Tiszántúlon 5-10 százalék körüli. Ebben a helyzetben a termelők kilátástalan helyzetbe kerülhetnek, és a piac is azt mutatja, hogy csökkent a repce kereslete. (Az elnök csengetéssel a hozzászólási idő leteltét jelzi.) Kérdezem az államtitkár úrtól: milyen lehetőségeik kínálkoznak e két növény piacra juttatásának elősegítésében?
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi