NÓGRÁDI LÁSZLÓ

Full text search

NÓGRÁDI LÁSZLÓ
NÓGRÁDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A Zalaegerszeg-Rédics vasútvonalat 1880 októberében, pontosan 129 éve adta át a forgalomnak a dunántúli helyiérdekű vasút, akkor a Zalaszentiván, Zalaegerszeg, a szlovéniai Lendva és a horvátországi csáktornyai vasútvonal részeként. A régi vasútvonalat sajnos kettészelte a trianoni határ, ennek következtében a magyarországi Rédics és Lendva között a vasutat felszedték. Európa újraegyesítése után, Szlovénia és Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után többször előkerült a Rédics-Lendva vasútvonal újraépítésének igénye, például 2008. június 5-én magyar-szlovén közlekedési miniszteri találkozón, az első szlovén-magyar közös kormányülésen, legutóbb 2009. július 1-jén Borut Pahor és Bajnai Gordon találkozóján.
A korábbi években elkészítettük a vasútvonal megépítésének a terveit, ami 2342 méteres vasútvonalat jelentene, körülbelül 1,5 milliárd forint költséggel. Érveim mellette, hogy alternatív útvonalat jelenthetne a koperi kikötőhöz, tehermentesítené a rédicsi határátkelőhelyet, Magyarországnak stratégiai érdeke fűződik ahhoz, hogy a koperi kikötő minél gyorsabban, jó áron elérhető legyen. Mivel mintegy 2 millió kamion halad át a közutakon évente, ezek egy része a lendvai vasút megépülésével átterelhető lenne a vasútra. A lendvai önkormányzat stratégiai megállapodást kötött a koperi kikötővel, hogy logisztikai központot hoznak létre.
Kérdezem Madách alapján, aki azt mondta, nem a kakas szavára kezd virradni, de a kakas kiált, merthogy virrad, a két ország politikai érdekén túl figyelembe veszi-e a közlekedéspolitika a határ mentén élők, különösen a nemzeti kisebbségek érdekeit, és nekifog-e a Rédics-Lendva vasútvonal megépítésének. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi