KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Legfelsőbb Bíróság szóban forgó ítéletének alapjául szolgáló ügy még 2006-ban indult, amikor a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése során megvizsgálta az egyik utazásszervező cég szórólapját, s megállapította, hogy ezen ugyan feltüntették a hirdetett út akciós árát, azonban, mint ahogy arra maga a szórólap is utalt, ez már nem tartalmaz bizonyos járulékos költségeket, reptéri illetéket, üzemanyagpótdíjat és komplex biztosítási csomagot. Megmondom őszintén, nekem legjobban már ez a kerozinpótdíj tetszett itt a közelmúltban, amiről bizonyára ön is, mint utazással foglalkozó vállalkozó, hallott. A hatóság 50 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírsággal szankcionálta ezt az árfeltüntetési gyakorlatot.
A Legfelsőbb Bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy az utazásszervező nem sértette meg a fogyasztóvédelmi törvényt, a Legfelsőbb Bíróság ítéletében foglaltakat a fogyasztóvédelmi hatóság tudomásul vette, azt hatósági tevékenysége során a jövőben mindenképpen figyelembe veszi. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy konkrét, egyedi ügyben hozott ítéletet, a hatóságnak pedig nem áll fenn jogszabályi kötelezettsége arra nézve, hogy az összes hasonló, de már jogerősen lezárt ügyben kártalanítást biztosítson az érintett vállalkozások számára.
Mindemellett arról is tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy 2009 januárjában a hatóság részt vett egy olyan szakmai konzultáción, amelyen a tárcák mellett a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének képviselői is jelen voltak. A konzultáció témájául az utazásszervezők programfüzeteiben szereplő árfeltüntetés egyes kérdései szolgáltak, amelyek kapcsán a hatóság is egy rugalmas, megengedő jogértelmezés mellett foglalt állást. Úgy vélem, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mint a jogalkalmazó szerv, nem támaszt az utazási irodákkal szemben teljesíthetetlen szakmai és jogi követelményeket, sőt folyamatosan törekszik jogalkalmazási gyakorlatának továbbfejlesztésére és egységesítésére. Ezt erősítendő a tárca várhatóan a közeljövőben normatív utasítást ad ki a fogyasztóvédelmi hatóság számára a hatóság által alkalmazható jogkövetkezményekről, amelynek célja szintén az egységes elvek mentén történő átlátható és kiszámítható szankcionálási gyakorlat kialakítása.
Nagyon szépen köszönöm a figyelmüket.
(18.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi