DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Valóban, a kormány egy percet sem késlekedett, amikor látta, hogy tenni kell a banki ügyfelek védelme érdekében. Ha a pénzintézetek egyoldalúan módosítják a szerződéseket, ha a hiteleket egyoldalúan drágítják, akkor az államnak egyértelműen az ügyfelek oldalára kell állnia.
Úgy gondoljuk persze, az a jó, ha a piaci szereplők alapvetően tisztességesen viselkednek, és nem élnek vissza az erőfölényükkel. Azt támogatjuk, hogy önmaguk állítsanak fel szabályokat, s azt tartsák is be. De ha ez hiányzik, akkor a kormánynak be kell avatkoznia. Ezért született meg a hitelintézetekre vonatkozó törvény módosítása, hogy korlátozzuk az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását. De úgy gondoljuk, ha a piac képes önmagát szabályozni, az hatékonyabb lehet, az kellően védheti a banki ügyfelek érdekeit. Ezért támogattuk és támogatjuk a banki önszabályozást, a magatartáskódexet, és ezért örülünk annak, hogy azt 13 bank már aláírta, és azt reméljük, hogy a továbbiakban is még más bankok is csatlakoznak majd hozzá.
Egyébként szeretném megjegyezni, hogy a banki csatlakozás természetesen önkéntes, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a honlapján meg fog jelenni, hogy melyek azok a bankok, amelyek csatlakoztak ehhez, és nyilvánvalóan a többi bank versenyhátrányt szenvedhet.
Azt gondolom, hogy ez a kódex a banki önszabályozás keretében az első átfogó szabálygyűjtemény, amely érinti a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyfélkapcsolatok minden elemét. Szintén első abban a tekintetben is, hogy nemcsak a bankok, hanem más hitelezők, a pénzügyi vállalkozások is csatlakozhatnak hozzá. A hitelezőknek és a szolgáltatásnyújtásban részt vevő ügynökeiknek és megbízottaiknak is előírják a kódexben foglaltak betartását. Ezt meg azért tartjuk nagyon fontosnak, mert az elmúlt időszakban többször is olyan anomáliákra derült fény, amikor nem a bankok magatartása, hanem egyéb pénzügyi vállalkozások nem szabályszerű magatartása okozta a gondot. De nyilvánvalóan az ügyfelek számára az ilyen értelemben közömbös, hogy ki okozza számukra a sérelmet, tehát ezért fontos, hogy rájuk is kiterjedjen a banki magatartáskódex.
Szeretném még kiemelni, hogy a kódex aláírása és alkalmazása természetesen - ahogy itt frakcióvezető-helyettes úr is említette - önkéntes. Ugyanakkor bízunk abban, hogy a csatlakozás növeli az adott hitelnyújtóval szembeni bizalmat, és ahogy említettem, ezért reményeink szerint egyre többen fogják ezt aláírni. A kódex betartatásában fontos szerepet fog betölteni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, és nem csak az ellenőrzés és a bírságolás eszközével. A felügyelet folyamatosan figyelemmel kíséri majd az intézmények gyakorlatát, és a közvéleményt is - ahogy említettem - rendszeresen tájékoztatja majd erről.
Ahogy frakcióvezető-helyettes úr is jelezte, a kódex egy lépéssorozat egyik állomása, és még további lépések következnek, amelyek szintén a hitellel rendelkezők, illetve a hitelt igénylők erősebb védelmét szolgálják. Még az őszi ülésszakra benyújtjuk a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényjavaslatot, amely egyrészt az Európai Unió fogyasztói hitelmegállapodásokról szóló irányelvének átültetését jelenti, másrészt terveink szerint az irányelv alkalmazási körén túl a hitelezés más területeire is kiterjeszti a fogyasztóvédelmi szabályokat, ahogy ezt frakcióvezető-helyettes úr is kérte az imént. A törvény szabályokat fog megállapítani a reklámtól kezdve a szerződéskötést megelőző tájékoztatásra, a szerződés kötelező tartalmi elemeire, s ami nagyon fontos, a teljes hiteldíjmutató megállapítására és az előtörlesztésre is. Szintén napirendre kerül a hitelintézeti törvény módosítása, amelynek célja, hogy az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó, márciusban elfogadott szabályozást egységesen alkalmazzák.
A módosítások elsősorban a szigorú szabályok pontosítását célozzák, ugyanakkor ennek a szabályozásnak a fő elemeit nem érintik. Szabályozni fogjuk továbbá a pénzügyi szolgáltatás területén működő közvetítők tevékenységét a felmerült problémák kezelése céljából. Közelíteni szükséges a hitel-, biztosítás- és tőkepiacon működő közvetítőkre vonatkozó hatályos előírásokat, pont annak érdekében, hogy az ügyfelek azt érzékeljék, hogy minden területen az ő érdekeik érvényesülnek, tehát ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kormány minden esetben olyan gyakorlatot szeretne kialakítani - és elősegíteni ennek a gyakorlati alkalmazását -, amely az ügyfelek érdekeit segíti.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi