TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A pénzügyi és világgazdasági válság felszínre hozott számos olyan problémát, amelyre kellő figyelemmel és konkrét cselekvéssel kell hogy válaszoljon mind a politika, mind a gazdaság. A problémáink egyszerre pénzügyi, gazdasági és ma már látható módon társadalmiak is egyben.
A legtapinthatóbb jele a pénzügyi szektor és az ügyfél között kialakult fenntarthatatlan viszony. Ennek a fenntarthatatlan helyzetnek a feloldására, új alapokra helyezésére született meg a magatartási kódex. A kódex egy határozott első lépés a hitelesek védelmében, hogy az elmúlt évek alá-, fölérendeltsége, kiszolgáltatottsága, igazságtalansága megszűnjön, és helyébe egy partnerségen alapuló, kiszámítható, közérthető gyakorlat alakuljon ki bank és ügyfele között. A magatartási kódex egy új egyensúly kialakításáról is szól. Ez a kódex - ellentétben az ellenzéki képviselőtársaimmal - egy törvényi háttérrel megerősített dokumentum, amelyben rögzítették, hogy ezentúl nem lehet Magyarországon egyoldalúan, erőfölénnyel visszaélve szerződést módosítani. Az ügyfeleket teljeskörűen kell tájékoztatni a kockázatokról a futamidő alatt. Kiszámíthatóvá vált a kezelési költségek mértéke, és a kockázatáthárítás gyakorlata helyett egy alapos kockázatelemzés és a közös kockázatviselés rendje alakul ki ma Magyarországon.
A kódex tehát a felelősségről is szól; a felelősségről, amely kötelezi a bankokat, hogy hitelezéseik során az ügyfél számára világos, közérthető, teljes körű információt biztosítsanak. A felelősségről is szól, hiszen a politika, annak bizonyos megnyilvánulásai nagyon sokat ronthatnak a magyarországi hitelfelvevők helyzetén. Az országkockázati felárról van szó, tisztelt képviselőtársaim. A napokban, hetekben számos nemzetközi fórumon az elmúlt hónapokban ellenzéki képviselőtársaim felelőtlenül Magyarország gazdasági válsággal szembeni küzdelmét elvitatni igyekeznek, ezzel - bármilyen hihetetlen is - a hitelezőknek (Sic!) okoznak havi törlesztőrészleteikben egy kockázatot az országkockázati felárral. (Babák Mihály: Bravó! - Szórványos taps a Fidesz soraiból.) Ezzel önök kockáztatják, hogyan alakul ma Magyarországon többek között a svájci frank, hogyan alakulnak a devizahitelesek havi törlesztései. (Szórványos taps, közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(13.10)
Tisztelt Képviselőtársaim! A taps helyett illő lenne, ha gazdasági témában önök vállalnának egy önkéntes moratóriumot; sokat segítene Magyarországnak. (Közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az etikai kódex önmagában nem teljes körű védelem, de az első és legfontosabb lépés. Arra kérjük a kormányt, s arra kérjük a parlamentet, hogy az ősz folyamán alkosson jogszabályt a fogyasztói hitelekről, alkosson jogszabályt a pénzügyi vállalkozásokkal kapcsolatos törvények módosításáról, a közvetítői rendszerről, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének még erősebb fogyasztóvédelmi megerősítéséről.
Fontos megjegyezni, hogy mindaz, hogy a probléma felszínre került, nagyban köszönhető annak, hogy Magyarországon civil szervezetek, közösségek alakultak, hogy képviseljék saját érdekeiket. Ezért joggal várható el, hogy olyan szabályozás készüljön el, amely a társadalmi kontrollt erősíti, a civilek véleményét és észrevételeit integrálni tudja a végrehajtás, az ellenőrzés tekintetében.
Végezetül fontosnak tartjuk, hogy a kormányzat még az ősz folyamán kezdje meg a tárgyalásokat - a lakossági hitelezés szabályairól szóló magatartási kódex mintájára - a vállalkozó szféra és a banki hitelezés szabályainak megalkotásáról, és jöjjön létre egy vállalkozói, kis- és középvállalkozásokat védő magatartáskódex.
S engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim: nagyon sok vita hangzik el arról, hogy hol is kezdődik a jövő. Meggyőződésem, hogy a jövő nem épülni fog, ahogy azt a Fidesz gondolja. A jövőt most építjük mi, szocialisták.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi